Boeren doneren gedeelte van appeloogst aan voedselbank

DRONTEN • Wo 8 september 2021 | 15:23 • Woensdag 8 september 2021 | 15:23

Vijf fruittelers uit Dronten doneren een gedeelte van hun appeloogst aan de voedselbank. De vrijwilligers van de voedselbank in Dronten gaan bij de telers langs om zo'n 10.000 kilo aan appels te plukken. Onder meer medewerkers van de provincie helpen mee.

Volgens de Voedselbank Dronten hangt een gedeelte van het fruit te hoog aan de bomen. Het kost de telers te veel tijd en dus geld om dat te laten plukken. De appels zijn wel goed om te eten, dus wilden de boeren het fruit graag doneren aan de voedselbank. "De appels hangen al wat langer, dus ze zijn misschien iets verkleurd", legt Arie Burggraaf van de Voedselbank Dronten uit. Het plukken van de appels zou volgens Burggraaf voor de boeren ongeveer vijftien cent per appel kosten en acht cent opleveren bij bijvoorbeeld fabrieken die er appelsap van maken. "De winkels willen ze niet meer hebben, want ze glimmen niet meer helemaal."

Het fruit komt de voedselbank goed van pas, zegt Burggraaf: "Met deze hoeveelheid appels kunnen we tot ongeveer november of misschien zelfs december elke week een zak appels in de pakketten stoppen." Niet al het fruit is voor de Drontenaren. "De bedoeling is dat we de oogst verdelen tussen de vijf afdelingen die meehelpen", zegt Burggraaf. "Dat zijn Almere, Lelystad, Elburg, Kampen en Harderwijk."

Vrijwilligers gezocht
Vele handen maken licht werk, schrijft de Voedselbank Dronten op haar website. Daarom zoekt de voedselbank vrijwilligers die in oktober willen helpen met plukken. "Niet overal hangt even veel", aldus Burggraaf. "We beginnen in ieder geval om acht uur 's ochtends en we plukken in principe tot vijf uur 's middags." Het plukken van de laatste appels is nog best een klus, zo zegt Burggraaf. "Achter een paar blaadjes hangt soms nog een appel. We kijken dan of we nog wat kunnen vinden. Het is net detectivewerk."

Wil je meehelpen met het plukken? Dan kun je je hier aanmelden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel