Islamitische begraafplaats wil uitbreiden en tweede locatie

ALMERE • Vr 10 september 2021 | 12:05 • Vrijdag 10 september 2021 | 12:05

Het bestuur van de islamitische begraafplaats Raza Ul Mawa in Almere heeft een definitieve aanvraag ingediend voor een uitbreiding en een tweede locatie. De uitbreiding moet komen naast Raza Ul Mawa of op de begraafplaats in Almere Haven. Een tweede islamitisch grafveld moet komen in Oosterwold.

Door de coronacrisis is de vraag naar een graf op Raza Ul Mawa gestegen. Van de 1000 plekken op de begraafplaats zijn inmiddels 800 vergeven. Voorzitter Ali Karamatali van Raza Ul Mawa verwacht dat de plek dit jaar vol raakt. Daarom wil hij uitbreiden naast de huidige begraafplaats. "Dan wordt het één geheel", zegt hij. Met de uitbreiding moeten nog eens 500 overledenen een eeuwige grafrust kunnen krijgen.

Volgens Karamatali heeft de gemeente aangegeven dat uitbreiding op de huidige plek niet mogelijk is vanwege bekabeling in de grond. Daarom heeft de voorzitter een oplossing aangedragen: een pad bovenop de kabels. "Zodat als er wat gebeurt om die bekabeling te vernieuwen, dan kunnen ze er makkelijk bij." Mocht dat geen oplossing zijn, dan wil Karamalati uitwijken naar de begraafplaats in Almere Haven.

Een tweede islamitische begraafplaats moet komen achter de Lidl of langs de A27 in Oosterwold. "Die locatie is het meest geschikt voor ons vanwege de moskee, want die is in Tussen de Vaarten." Karamatali hoopt op twee hectare, zodat er voor de komende jaren genoeg ruimte voor graven is. Hij wil onderzoeken of op de nieuwe plek twee overledenen in één graf kunnen liggen. "Dan kunnen we hetzelfde graf na verloop van tijd hergebruiken."

De gemeenteraad van Almere zet de aanvraag naar verwachting in oktober op de raadsagenda. Karamatali verwacht binnen een half jaar te kunnen uitbreiden. Hij hoopt dat de aanleg van de tweede begraafplaats over vijf jaar kan beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel