Boerinnen in het zonnetje gezet op Dag van de Boerin

ZEEWOLDE • Za 11 september 2021 | 15:06 • Zaterdag 11 september 2021 | 15:06

Het is zaterdag voor de tweede keer de Dag van de Boerin. LTO Noord Vrouw en Bedrijf wil op deze dag extra aandacht vragen voor de rol van de boerin binnen een boerenbedrijf. De boerin is niet alleen de vrouw van, maar steeds vaker zelf de hardwerkende ondernemer.

Zo ook Carla Dekker. Carla heeft samen met haar man Johan een melkveebedrijf. Johan houdt zich vooral bezig met de koeien, Carla verzorgt de kalfjes tot ze ongeveer één jaar oud zijn. De boerin is niet altijd even zichtbaar op het bedrijf, vertelt Carla. "Boerinnen zijn vaak de stille krachten die niet opvallen. In drukke tijden springen ze bij, maar ze zijn ook vaak verantwoordelijk voor de administratieve werkzaamheden. Of ze verzorgen net als ik de kalfjes."

Banken en accountants
LTO Noord Vrouw en Bedrijf organiseert avonden waarop boeren en boerinnen samenkomen. Hier vertellen boerinnen regelmatig dat ook banken en accountants geen goed beeld hebben van hun werkzaamheden en positie. Willemien Koning, voorzitter van de organisatie, vertelt dat het aanvragen van een lening voor boerinnen soms lastiger is. "Banken stellen meer vragen", vertelt Koning. "Bijvoorbeeld: kun je dit bedrijf wel voortzetten als je kinderen krijgt? Dat vragen ze niet aan een man."

Willemien Koning is samen met één van die boerinnen langs geweest bij de bank. "Zij geven aan dat er geen sprake is van een ongelijke behandeling. Je krijgt dat nooit helemaal hard", aldus Koning.

Is de baas thuis?
Carla Dekker maakt in haar werk op de boerderij soortgelijke dingen mee. "Vertegenwoordigers vragen vaak direct of de baas ook thuis is", zegt Dekker. "Daar bedoelen ze dan mijn man mee. Hij weet ook de meeste dingen, maar je kunt je op zijn minst even aan mij voorstellen."

Praktische ongemakken
Ook op het gebied van kleding en schoenen ervaren boerinnen ongemakken, vertelt Dekker. "Een overall is niet zo'n probleem, schoenen wel. Boerinnen die een akkerbouwbedrijf hebben dragen vaak schoenen met stalen neuzen, en die zijn er niet in kleine maten." Volgens Dekker zegt dit veel over de positie van de boerin. "Dit betekent dat er geen rekening mee wordt gehouden dat vrouwen hetzelfde werk kunnen doen."

Carla Dekker hoopt dat de Dag van de Boerin bijdraagt aan het verbeteren van het beeld dat veel mensen hebben. "Boerinnen werken heel hard mee om het bedrijf draaiende te houden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel