Jong en oud aanwezig bij schepenweekend rond VOC-schip Batavia

LELYSTAD • Zo 12 september 2021 | 13:02 • Zondag 12 september 2021 | 13:02

Met drie schepenweekenden wil Batavialand jong en oud betrekken bij het behoud van historische schepen. De replica van het VOC-schip de Batavia stond op het eerste weekend in Lelystad waarop kinderen een scheepsmaatje diploma konden verdienen.

Op de steiger kon je informatie krijgen over de Batavia en het project om haar op land te krijgen. Maar voordat dat zo ver is krijgt het schip een opknapbeurt. Anton van den Heuvel van Batavialand: "We zijn nu bezig met het vervangen van de groene beplanking aan de zijkant." Ook de vloer van het dek wordt onder handen genomen. "We zijn eerst bezig met het krabben van de vloer zodat we kunnen oliën."

Diploma
Het is belangrijk dat mensen het gevoel krijgen dat deze replica van een historisch schip behouden moet worden, zegt Van den Heuvel. "Leuk voor de kinderen is dat ze dit weekend een scheepsmaatje diploma kunnen krijgen. Daar moeten ze een aantal dingen voor doen: Een touwtje voor slaan, een aantal knopen leggen en ze moeten kunnen laten zien dat ze kunnen ra-lopen." Emma wil ook zo'n scheepsmaatje diploma. Ze weet al aardig wat van boten en ook het knopen leggen gaat haar goed af. "Mijn oma heeft een boot en dan mag ik soms wel sturen."

De Batavia was het eerste schip in de serie schepenweekenden. Volgende week staat het Waterschip dat nog in aanbouw is op het programma en op het derde weekend is er een speciaal programma rond het scheepswrak de Ventjager.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel