Groepje Urker jongeren loopt rond in SS-uniformen

URK • Ma 13 september 2021 | 15:12 • Maandag 13 september 2021 | 15:12

Een tiental jongeren op Urk is zaterdagavond in SS-uniformen de straat op gegaan. Eén jongen droeg een gevangenisoutfit met een Jodenster. De groep bezocht meerdere kroegen en stak een rookbom af voor een café. Foto's en video's zijn geplaatst op de besloten Instagrampagina van 'Urkprikthetniet'. Daaruit komt naar voren dat dit uit protest is tegen het coronatoegangsbewijs.

Op één foto houdt iemand in een nazi-uniform een jongen in een gevangenisoutfit met gele ster onder schot. De jongen is geknield. Hierbij staat: "Welke vorm van apartheid begrijpt de overheid niet?" en "Straatbeeld". Daarna een screenshot van een beveiligingscamera waarop te zien is dat de jongeren in SS-uniform andere jongeren onder schot houden. In een video is te zien dat een jongen de Hitlergroet doet.

Tot slot is er een groepsfoto waarop acht jongens op een rij in nazikleding staan. Hierbij staat de tekst "80 a 90% van de Urker bevolking zal straks uitgesloten worden van het sociaal maatschappelijk leven. Deze jongeren zijn zich daar wel degelijk van bewust en vulden het straatbeeld met scenes uit de 2e wereldoorlog."

Reactie burgemeester Van den Bos
Burgemeester Cees van den Bos heeft inmiddels gereageerd. Hij vindt de actie van de jongeren 'smakeloos'. Van den Bos zegt dat er een hele duidelijk grens overtreden is. Dat staat in een brief die naar de gemeenteraad gestuurd is.

Verschillende kroegen
Volgens een eigenaar van een kroeg in het centrum gaat het om een groep jongeren die zich de 'TV-ploeg' noemt. Het zijn jongens tussen de 16 en 20 jaar oud. "Ze hebben eerst een feestje gehad op het industrieterrein en zijn daarna verschillende kroegen afgegaan. Ze liepen door de straten en staken een rookbom af."

"Ik had zelf niet goed door wat ze aan het doen waren, pas toen ik de foto's en video's zag," zegt de eigenaar. "Die zijn echt schokkend." Of de jongeren enig idee hebben wat ze teweeg brengen? "Waarschijnlijk niet. Ik denk dat ze zo dom zijn als het achtereind van een koe. Ik hoop dat hun ouders ze aanspreken."

Een andere bron die anoniem wil blijven (naam bij de redactie bekend) zegt dat het helemaal niet om een demonstratie ging. De groep zou 'gewoon' scenes uit films naspelen en er schuilt verder geen motief achter. De Instagrampagina heeft de foto's gebruikt voor eigen doelstellingen, zegt deze bron.

Verboden
De pakken die de jongeren droegen zijn voor 55 euro te koop via een online-feestwinkel. Het in het openbaar dragen van uniformen van politieke organisaties is verboden. Het uitbrengen van een Hitlergroet alleen als gebaar is niet strafbaar, maar wanneer dit bijvoorbeeld in het openbaar wordt gebracht in combinatie met het roepen van bepaalde leuzen (Heil Hitler, Sieg Heil, Joden weg ermee) of tijdens een herdenking, kan het strafbaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel