Boete van 800 euro voor Oostvaardersplassen-activist

LELYSTAD • Wo 15 september 2021 | 14:13 • Woensdag 15 september 2021 | 14:13

Actievoerder Bas M. uit Aalsmeer is woensdag door de politierechter in Lelystad veroordeeld tot een boete van 800 euro. M. strijdt tegen het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen en maakte zich volgens de rechter schuldig aan laster en smaad toen hij in februari 2019 op Facebook een foto deelde van een dood paard. Daarbij noemde hij bioloog Frans Vera, een van de grondleggers van het natuurgebied, een "crimineel" en een "staatsgevaarlijke gek".

De rechter oordeelde dat M. in het publieke debat over natuurbeleid de grenzen van vrijheid van meningsuiting heeft overschreden. "Kritiek mag je hebben, maar het gaat om de manier waarop je dat doet. Als je zegt dat iemand crimineel is, wordt zijn eer en goede naam aangetast. Ook aan het recht op het vrije woord zitten grenzen", oordeelde de rechter.

"Ecologische ramp"
M. noemde de bioloog in het Facebookbericht "een gevaar voor de samenleving", omdat hij in de ogen van M. duizenden grote grazers "de hongerdood heeft ingejaagd" in het natuurgebied. "Tienduizenden", verduidelijkte M. op luide toon bij de rechter. "Een zo mooi vogelreservaat volledig kaal gevreten. Een ecologische ramp."

Vera was tot 2012 werkzaam bij Staatsbosbeheer, maar kan volgens de officier van justitie niet in zijn eentje verantwoordelijk worden gehouden voor het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen. Het bericht op Facebook had grote impact op de bioloog, zei ze. De officier eiste een geldboete van 1050 euro.

Meerdere zaken
M. gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. Dat deed hij eerder in andere zaken. Het hof in Leeuwarden sprak hem in mei dit jaar vrij van smaad en laster en veroordeelde hem voor belediging. M. ging ook in hoger beroep tegen de werkstraf die hij in 2018 kreeg voor het vernielen van een sluisje in de Oostvaardersplassen, om drinkwater voor de dieren door te laten. Dat hoger beroep loopt nog.

Voor de rechtbank hielden actievoerders een kleine protestactie. Zo'n zes mensen waren aanwezig. De activisten hadden spandoeken bij zich waarop staat dat de situatie in de Oostvaardersplassen gelijk aan moord is. Ze zien graag dat het beleid met betrekking tot de grote grazers gewijzigd wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel