Buurtorganisaties voeren actie: 'Handen af van het wijkbudget'

ALMERE • Vr 17 september 2021 | 6:19 • Vrijdag 17 september 2021 | 6:19

Zo'n 35 wijk- en buurtorganisaties in Almere protesteren tegen het schrappen van het wijkbudget. Met de actie 'Handen af van het wijkbudget' willen ze de gemeenteraad laten zien wat de gevolgen zijn van de bezuiniging.

Met de zogeheten wijkbudgetten kunnen kleine buurtinitiatieven gefinancierd worden: een speeltuin voor kinderen opknappen, activiteiten voor ouderen of de veiligheid in de buurt. Op initiatief van D66 en de PVV heeft de gemeenteraad in juni een streep gezet door de subsidiepot. Dat leverde een bezuiniging op van 420.000 euro.

In verschillende wijken in Almere ging de actie donderdag van start. Ook de negenjarige Jacky Postma deed mee. "Nu kunnen we nog lekker knutselen en spelletjes spelen." Thuis spelen is voor sommige kinderen geen optie. Jacky: "Dat mag van sommige ouders niet vanwege corona."

Iets verderop in buurtcentrum ‘t Kardoes, wordt het wijkbudget ingezet voor het wekelijkse vrouwen crea-clubje. Vrijwilligster Mimi Ariesen: "Het is begonnen in de coronatijd toen veel mensen allemaal thuis zaten. Verdrietig en eenzaam." Als er geen oplossing gevonden wordt voor het stoppen van de subsidie ontstaat er volgens Ariesen echt een probleem. "Er zijn er nog tientallen mensen die vanwege corona hier niet naartoe durven te komen."

Raadsleden kwamen donderdagmiddag ook een kijkje nemen bij het speeltuintje. Buurtbewoner Jan Lakeman hoopt dat de raadsleden nu met eigen ogen hebben gezien wat er met het geld gebeurt. Lakeman: "Ik hoop dat er bij de begrotingsbehandeling in oktober nog eens goed naar het besluit wordt gekeken." Raadslid Martine Puhl van de Partij voor de Dieren vindt dat de kraan niet helemaal dichtgedraaid moet worden. "We zullen ons best doen dat het toch wordt gerepareerd." Haar collega raadslid Aileen Oostveen van de VVD vindt ook dat de wijkteams goed werk doen, maar ze deed geen toezeggingen. Oostveen: "Altijd als er ergens bezuinigd wordt vallen er pijnlijke klappen. Dat is jammer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel