Urker stichting begint crowdfunding voor stripboek Jodenvervolging

URK • Ma 20 september 2021 | 19:23 • Maandag 20 september 2021 | 19:23

De Urker stichting Odulphus is op internet een crowdfundingsactie gestart om zo het laatste geld op te halen voor de druk van een stripboek. De stichting wil de geschiedenis van Israël Samuel Kropveld en zijn gezin in een beeldverhaal vastleggen. Er is nog een bedrag van 6.500 euro nodig.

De familie Kropveld was het enige Joodse gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op Urk leefde. Het gezin kwam al snel in beeld bij de Duitsers. Zij werden door de bezetter verplicht om te verhuizen naar Amsterdam. Vanuit daar zijn zij gedeporteerd naar Westerbork. Het gezin is in 1943 in Sobibor vergast.

De Urker Stichting Odulphus wil met het stripboek over het leven van 'Japien de Joode', zoals Kropveld op Urk werd genoemd, de geschiedenis van de Jodenvervolging onder de aandacht van scholieren brengen. "De recente gebeurtenis op Urk waar jongeren zich verkleedden als nazi's, toont aan hoezeer het nodig is om goed lesmateriaal te hebben", zegt Jelle van Slooten van de stichting. "We willen hen wapenen tegen antisemitisme, racisme en discriminatie."

Volgens van Slooten is er inmiddels ruim zeventigduizend euro opgehaald via subsidies, giften en donaties. De stichting heeft scriptschrijver Frank Jonker en striptekenaar Danker Jan Oreel ingeschakeld voor de verhaallijn en de striptekeningen. Het is de bedoeling dat het stripalbum over 'Japien de Joode' vlak vóór Nationale Dodenherdenking van 2022 klaar is voor verspreiding.

De kosten bestaan uit het inhuren van de scriptschrijver, striptekenaar, drukkosten en het laten maken van een bijbehorend lespakket met een QR-tour over Urk "In de voetsporen van Japien de Joode". De crowdfundingsactie is terug te vinden op de website.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel