Holocaustoverlevende over dragen nazikleding: "Het is doorgedrongen dat het een zeer misplaatste grap was"

URK • Ma 20 september 2021 | 20:24 • Maandag 20 september 2021 | 20:24

"Ik ging ervan uit dat het een uit de hand gelopen grap was om te shockeren en dat bleek ook zo", vertelt de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman. "Ze hebben totaal niet beseft en kunnen overzien wat ze teweeg hebben gebracht."

De Joodse vrouw, die meerdere concentratiekampen overleefde, ging afgelopen zaterdag in gesprek met de Urker jongeren die eerder deze maand in nazikleding en gevangeniskleding met Jodenster over straat gingen. "Ze kwamen binnen met een grote bos bloemen en boden hun excuses aan in het algemeen en aan mij", aldus Lous.

Ze had van tevoren gezegd dat alleen excuses niet voldoende zouden zijn. Ze wilde uitleg wat de jongens bezielde om dit te doen. "Volgens de jongens was het een feest dat ze gaven voor een jongen die twee weken op zee was geweest. Het thema van het feestje was het leger. Ze hebben daarvoor bij een feestwinkel kostuums besteld en vervolgens foto's van elkaar gemaakt."

Ademloos geluisterd
In het gesprek vertelden de jongeren dat de avond helemaal niets met corona of een protest te maken had. Lous vertelde op haar beurt wat ze heeft meegemaakt in de concentratiekampen. "Ik ben begonnen met het voorlezen van een sprookje over een prinsesje dat terugkwam uit de oorlog. Daar hebben ze ademloos naar zitten luisteren, want dat sprookje gaat namelijk over mijzelf. Vervolgens heb ik ze verteld wat me is overkomen in de oorlog."

Lous heeft een goed gevoel overgehouden aan het gesprek met de jongeren. "Het is tot ze doorgedrongen dat het een zeer misplaatste grap was."

Het gesprek krijgt overigens nog een vervolg, omdat Lous heeft voorgesteld om een excursie met de jongeren naar Kamp Westerbork in Drenthe te houden. Daar krijgen ze een rondleiding en Lous zal een lezing verzorgen. Ook komt er nog een besloten bijeenkomst voor de ouders van de betrokken jongeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel