Politiek twijfelt aan nut en noodzaak verplaatsen monument

LELYSTAD • Di 21 september 2021 | 21:25 • Dinsdag 21 september 2021 | 21:25

De gemeenteraad van Lelystad is niet overtuigd van nut en noodzaak van verplaatsing van het oorlogsmonument van het Stadspark naar een plek voor de Agora. Een groot aantal partijen gaf dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering aan bezwaar tegen een verhuizing te hebben. Als compromis werd de suggestie gedaan het monument te laten staan waar het staat en bij de Agora een nieuw monument te plaatsen.

De discussie is een vervolg op een discussie uit 2017, toen verplaatsing in een soort van hoorzitting bij de gemeente aan de orde kwam. Het 4 en 5 mei comité Lelystad vroeg toen om een andere plek. De plek in het Stadspark is mooi en sereen, maar niet bereikbaar voor de groeiende hoeveelheid mensen die de Dodenherdenking bezoeken, zo was de argumentatie van het comité. Bovendien zou de huidige plek niet goed bereikbaar zijn voor mensen die slecht ter been zijn of in een scootmobiel zitten. Het comité werd in haar oproep gesteund door het Georganiseerd Overleg Lelystad, de belangenclub van mensen met een beperking, die ook ziet dat de plek voor sommigen slecht toegankelijk is.

Toentertijd was vooral de Joodse gemeenschap fel tegen verplaatsing. Het Lelystadse Veteranencomité en een vertegenwoordiger van de Romagemeenschap pleitten wel voor verhuizing, omdat de huidige plek volgens hen te verscholen is.

Politieke discussie
Op dit moment staat de Joodse gemeenschap wel achter de verplaatsing van het monument, net als de vertegenwoordiging van de Roma en Sinti. Nu is alleen de gemeenteraad niet overtuigd.

VVD, SP en GroenLinks zien geen reden voor verplaatsing van het monument. GroenLinks-raadslid Judith Boertjens denkt dat het monument juist ontworpen is voor de plek waar het nu staat. Boertjens bezoekt elk jaar de Dodenherdenking. "Ik heb nog nooit gezien dat de locatie of het aantal bezoekers als een probleem ervaren wordt." VVD-raadslid Edwin Hers vindt de huidige plek ‘magisch’ en wil de traditie die daar is opgebouwd met de Dodenherdenking voortzetten. Leefbaar Lelystad, de partij die in 2017 al pleitte voor verplaatsing van het monument naar het Stadshart, wil nu dat er naar andere locaties wordt gekeken. Ook moet volgens deze partij onderzocht worden of de huidige locatie kan worden aangepast, zodat die wel beter toegankelijk wordt voor meer mensen.

Discussie zit vast
Wethouder Madelon van Noort zegt dat daar al onderzoek naar gedaan is en dat dat echt niet kan. Bovendien vindt zij een discussie over een andere plek nu, na zoveel jaren en net als alle belangenorganisaties het eens zijn, geen goed idee. Verder laat zij het vooral aan de gemeenteraad. Ze constateert wel dat deze discussie nu muurvast zit "terwijl er wel de vraag ligt om iets te veranderen. Daar moeten we iets mee."

Extra euro’s geen probleem
De InwonersPartij gaf dinsdag aan geen moeite te hebben met de verplaatsing en ook D66 lijkt daarmee in te stemmen. Veel andere partijen hebben zich dinsdag nog niet laten horen.

Een nieuw monument bij de Agora kan volgens wethouder Van Noort wel, maar gaat meer geld kosten. Voor de SP is dat geen probleem. "Als we er dan tienduizenden euro’s extra tegenaan moeten gooien, verdient die plek dat wel", vindt Alexander Sprong. Hij merkt op dat er toch al miljoenen in dat gebied worden geïnvesteerd. Sprong en de wethouder zijn het wel eens over één ding: het monument en de Dodenherdenking horen bij elkaar. Dus als er een nieuw monument komt, maar het huidige monument in het Stadspark blijft staan, zal de Dodenherdenking daar blijven plaatsvinden.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel