Autobedrijf Bochane gehackt

FLEVOLAND • Ma 27 september 2021 | 12:40 • Maandag 27 september 2021 | 12:40

Autobedrijf Bochane, met filialen in Almere en Lelystad, is het slachtoffer geworden van een aanval met gijzelsoftware. Volgens een bericht op de website van het bedrijf is een groot deel van het computersysteem sinds afgelopen donderdag geblokkeerd.

Wie een afspraak heeft voor een onderhoudsbeurt of reparatie heeft geen hinder van de hack; de werkplaatsen zijn open en operationeel, meldt Bochane. Ook de showrooms zijn open, maar daar is de dienstverlening mogelijk beperkt. Een showroombezoeker in Lelystad meldt ons dat het maken van een proefrit niet kan, maar Bochane spreekt dit tegen.

Bij een aanval met gijzelsoftware, of ransomware, lukt het hackers om met behulp van software in te breken in een computersysteem en dat te blokkeren of bestanden te versleutelen. Pas na betaling van losgeld krijgt het slachtoffer weer de controle over het systeem.

In april werd logistiek bedrijf Bakker in Zeewolde getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Dat had onder andere tot gevolg dat de Albert Heijn-supermarkten geen kaas geleverd kregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel