Docenten bezorgd over veiligheid op Porteum 

LELYSTAD • Do 7 oktober 2021 | 12:08 • Donderdag 7 oktober 2021 | 12:08

Verschillende docenten die lesgeven op de nieuwe middelbare school Porteum in Lelystad maken zich zorgen over hun veiligheid in het gebouw. Het gaat bijvoorbeeld om ruimtes die niet afgesloten kunnen worden voor leerlingen, terwijl docenten dat wel willen. Bij onderwijsvakbond AOb is door meerdere medewerkers aan de bel getrokken.

De school erkent dat er tijdens de eerste weken incidenten zijn geweest. Die vonden plaats bij het vmbo-deel van de campus. Porteum zegt stappen te hebben gezet om de situatie te verbeteren. "We hopen dat de rust - die inmiddels voor een groot deel is weergekeerd - en de maatregelen die we hebben genomen ervoor zorgen dat ook deze mensen weer het vertrouwen krijgen dat ze hier goed hun werk kunnen doen."

Opstartproblemen
Porteum vervangt sinds eind augustus de drie oude middelbare scholen in de stad. "Een heel nieuwe werkplek zorgt voor onzekerheden. Als, mede door het te laat opleveren van het gebouw, dan nog niet alles werkt zoals je dat zou wensen, maakt dat het werken voor iedereen een stuk lastiger", zo vertelt woordvoerder Rhody Matthijs.

"Er is daardoor inderdaad een aantal medewerkers dat zich hierdoor onprettig heeft gevoeld of nog voelt. Met deze mensen zijn wij natuurlijk in gesprek."

De nieuwe school had te maken met een lange lijst aan opstartproblemen. Zo stonden er in sommige lokalen te weinig stoelen en tafels waardoor niet elke leerling een plek had. Ook gingen sommige deuren niet open met de geavanceerde digitale lokaalsleutel. Bij de vmbo-gebouwen waren bovendien de schoolpleinen nog niet af, waardoor de grote hoeveelheid leerlingen zich niet goed over het terrein kon verspreiden.

"Soms lastig om onderwijs te geven"

— Philippe Abbing, AOb

Tegen hun grenzen aan
Het zijn dit soort zaken die ze ook bij de onderwijsbond AOb te horen krijgen. Dat de school bij de opening nog niet volledig af was "Maakt het soms lastig om onderwijs te geven", zegt AOb-bestuurder Philippe Abbing.

De meeste meldingen komen van docenten die werken in de vmbo-gebouwen. "Na twee weken bleek echt wel dat er mensen waren die tegen hun grenzen aan liepen." Bij havo en vwo-klassen zijn de problemen minder ernstig.

De AOb heeft de problemen aangekaart bij het bestuur van de de school. De onderwijsbond zegt er vertrouwen in te hebben dat Porteum werk maakt van het oplossen daarvan. Vakbondsbestuurder Abbing benadrukt dat er ook positieve geluiden over het nieuwe schoolgebouw te horen zijn.

Porteum heeft inmiddels extra toezichthouders en stewards ingezet om de leerlingenstroom op de campus beter te reguleren. "Deze maatregelen hebben een positief effect gehad. Er zijn vrijwel geen incidenten meer en we leren onze nieuwe werkplek en elkaar steeds beter kennen."

"Vanzelfsprekend leveren ook wij de nodige expertise"

— Politie

Politie: incidenten, maar niet opvallend veel
Het extra toezicht dat is ingesteld wordt 'indien nodig' ondersteund door de politie. De politie benadrukt dat het in eerste instantie aan de onderwijsinstelling en gemeente is om te zorgen voor een veilig school. "Vanzelfsprekend leveren ook wij hier de nodige expertise aan door aanwezigheid van o.a. schooljeugd-(wijk)agenten."

De politie zegt geen directe aanleiding te zien om anders naar Porteum te kijken ten opzichte van andere scholen. "Wat niet wegneemt dat er wel incidenten zijn, maar zoals gezegd, met bijna 4.000 leerlingen ook weer niet direct heel bijzonder."

Vanaf 1 augustus zijn er bij de politie 22 incidenten gemeld. "Variërend van fietsendiefstal (6x), overige diefstallen (denk aan diefstal gsm en dat soort zaken), tot aan een vechtpartij of ruzie/twist. Voor zo’n grote scholengemeenschap is dat getal niet direct verontrustend, al is elk incident er altijd een te veel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel