Rekenkamer: ombudsman moet wrevel rond 'landjepik' wegnemen

DRONTEN • Vr 8 oktober 2021 | 6:18 • Vrijdag 8 oktober 2021 | 6:18

De komst van een ombudsman zou de verstoorde relatie tussen de gemeente Dronten en een aantal inwoners kunnen herstellen. Dat voorstel deed Dick van Hemmen van de Rekenkamer donderdagavond bij de presentatie van het onderzoek naar oneigenlijk grondgebruik.

Inwoners van Dronten die, per ongeluk of niet, een stuk gemeentegrond bij hun tuin hebben getrokken, zijn al jaren in conflict met met de gemeente. Ze krijgen intimiderende brieven vanuit het gemeentehuis alsof ze de grond gestolen hebben, terwijl ze er al jaren wonen. Een 'belevingskloof' noemt de voorzitter van de Rekenkamer het.

Op verzoek van acht fractievoorzitters van de gemeenteraad van Dronten, deed de Rekenkamer onderzoek naar hoe de gemeente omgaat met 'landjepik'. Volgens Van Hemmen zouden in totaal zo'n 800 grondeigenaren een brief in de bus hebben gekregen. "Het belangrijkste waar het mis gaat, is dat er verschil is in beleving." Van Hemmen bedoelt daarmee dat de gemeente vanuit haar positie een 'juridisch verantwoorde' brief stuurt die 'bruusk overkomt' bij inwoners die de ambtelijke taal niet gewend zijn.

Om de wrevel weg te nemen stelt Van Hemmen voor een 'meldpunt en een onafhankelijke ombudsman' in het leven te roepen. "Burgers kunnen bij zo'n lokale ombudsman stoom afblazen," zegt Hemmen. "Een onafhankelijke ombudsman of -vrouw kan helpen om het gemeentelijk communiceren te verbeteren."

Aan de feitelijke situatie van de inwoners die een conflict hebben met de gemeente over de grond, verandert overigens niets. "Het beleid wat door de gemeente is uitgevoerd is volstrekt rechtmatig," benadrukt Hemmen. "Als je grond ten onrechte in gebruik hebt, dan heeft de gemeente het recht en de plicht om dat terug te vorderen." De gemeenteraad buigt zich over wat te doen met het advies van de Rekenkamer over dit langlopend conflict.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel