RIVM: 'najaarsstijging' ook provinciaal zichtbaar

FLEVOLAND • Di 12 oktober 2021 | 16:16 • Dinsdag 12 oktober 2021 | 16:16

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week verder gestegen. De afgelopen zeven dagen werden 424 inwoners van de provincie positief getest op corona, tegenover 335 in de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Het instituut zegt dat de verwachte najaarsstijging inmiddels lijkt te zijn ingezet.

Elf Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, twee meer dan in de week ervoor.

In vier van de zes Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe besmettingen toe. In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 178 naar 247. In Lelystad kregen 111 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 98. In Dronten steeg het aantal positieve tests van 22 naar 31. Op Urk kwamen er elf positieve testuitslagen bij, ten opzichte van zeven in de week daarvoor.

In Noordoostpolder daalde het aantal nieuwe besmettingen van 26 naar 20. En in Zeewolde daalde het aantal positieve testuitslagen van zeven naar vier.

Door de 424 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 45.241 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Meer getest, maar ook meer positieve testuitslagen
In Flevoland zijn er, volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag, gemiddeld 504 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op elf procent. Een week eerder werden er gemiddeld 441 mensen per dag getest, waarvan 9,9 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 17.832 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van bijna vijftig procent ten opzichte van de 12.016 van de week daarvoor. Van 157.728 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 10,3 procent positief. De voorgaande week was dit 8,1 procent.

Elf ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE elf Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om zes Almeerders, drie inwoners van Lelystad en twee mensen uit Dronten. In de week ervoor moesten negen Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 210 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 214 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 71 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 46.

Geen nieuwe sterfgevallen in de provincie
De afgelopen week zijn er geen Flevolanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie blijft daarmee op ten minste 252. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 102, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 25, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 24 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 29. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel