'Oeroude zwerfkei verdient prominente plek in stadscentrum'

ALMERE • Wo 13 oktober 2021 | 7:14 • Woensdag 13 oktober 2021 | 7:14

Een grote zwerfkei uit de ijstijd verdient een prominente plek in het stadscentrum van Almere. Dat vindt kunstenaar Steffen Buikema. De kei ligt nu in een plantsoen aan de Landdroststraat, achter het stadhuis, maar daar valt hij volgens Buikema nauwelijks op. De kunstenaar vraagt al langere tijd aandacht voor de steen, die volgens hem bijzonder is.

"Dit is een zwerfkei die door de ijstijd is meegevoerd vanuit Zweden, Finland of Noorwegen en uiteindelijk in Drenthe terechtgekomen is", vertelt Buikema. "De steen is in 1998 door de gemeente Emmen cadeau gedaan aan Almere, vanwege de 100.000ste inwoner van de stad."

De kei kreeg een plek in de Bodestraat in het centrum, maar werd tijdens de bouw van de Nieuwe Bibliotheek verwijderd. Vervolgens lag hij lange tijd in een depot van de gemeente. Nadat Steffen Buikema in actie kwam, werd de steen uiteindelijk in 2013 op de huidige plek geplaatst. Maar daar is Buikema nog niet tevreden mee. "Ik vind dat de steen hier niet goed ligt", zegt hij. "Hij ligt een beetje achteraf en ik vind dat hij in het hart van Almere moet liggen. De steen is duizenden jaren oud en mag wel wat meer eer hebben"

Buikema weet wel een geschikte plek voor de zwerfkei. Op dit moment wordt in het stadscentrum een parkje aangelegd. "Die steen is geschiedenis en ik denk dat het leuk is voor de hele bevolking dat die steen precies hier in het midden van de stad komt."

De gemeente laat weten uit te zoeken of de steen verplaatst kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel