Meerderheid gemeenteraad lijkt voor vuurwerkverbod

ALMERE • Wo 13 oktober 2021 | 6:07 • Woensdag 13 oktober 2021 | 6:07

Een kleine meerderheid van de gemeenteraad in Almere lijkt voorstander te zijn van een vuurwerkverbod in de stad. Dat blijkt uit een inventarisatie van de standpunten van de verschillende fracties. Het onderwerp wordt donderdagavond opnieuw besproken tijdens de Politieke Markt.

Het college van burgemeester en wethouders stelde de gemeenteraad eerder voor om binnen een periode van drie jaar een totaalverbod in te voeren op het afsteken van consumentenvuurwerk in Almere. Mocht de raad hiermee instemmen, dan gaat het college van B en W een plan opstellen over hoe dat verbod uitgevoerd moet worden.

Gemeenteraad verdeeld
Ook vorige week werd gediscussieerd over het onderwerp en toen bleek de gemeenteraad verdeeld. Tegenstanders van het vuurwerkverbod, zoals de VVD-fractie, vinden dat de overheid zich niet te veel moet bemoeien met de individuele vrijheden van de burgers. Raadslid Mark de Kuster: "Almeerders kunnen vaak heel goed inschatten wat voor hen goed is en wat voor hen niet goed is, ook op het gebied van vuurwerk. Op het moment dat Almeerders het prettig vinden om vuurwerk af te steken en ze doen dat op een verantwoorde manier, dan zien wij geen reden om als overheid mensen te dwingen of te ontzeggen om dat te kunnen blijven doen of niet te kunnen blijven doen."

Voorstanders van een verbod, zoals GroenLinks, leggen de nadruk op de schadelijke gevolgen van vuurwerk voor mensen, natuur en dieren. Fractie-assistent Cathelijne Anten van GroenLinks: "Wij zijn voor het verbod vanwege het klimaat, de belasting voor het milieu, voor de dieren, het welzijn van de dieren zeker in die periode en ook vanwege de rust voor de mensen, de geluidsoverlast, het schrikken van het geluid. Eigenlijk het totale plaatje."

Onderzoek
Twee jaar geleden was er een draagvlakonderzoek onder Almeerders naar hun vuurwerkwensen. Toen bleek zo'n 60 procent tegen een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel