Enquête ondergrondse containers Horst en Zoom toch niet opnieuw

LELYSTAD • Wo 13 oktober 2021 | 22:40 • Woensdag 13 oktober 2021 | 22:40

Het gemeentebestuur van Lelystad wil de enquête rondom de ondergrondse containers in de Horst en de Zoom toch niet opnieuw doen. De PVV pleitte hiervoor in een motie die werd aangenomen, maar er moest wel eerst onderzocht worden wat de gevolgen zouden zijn als de motie werd uitgevoerd. Uit dat onderzoek blijkt volgens de gemeente dat een nieuwe enquête 'verregaande consequenties' heeft. Daarom heeft het college besloten de motie niet uit te voeren.

Vorig jaar hield de gemeente een enquête in alle wijken in Lelystad waarin bewoners konden aangeven of ze een ondergrondse container wilden of liever een extra kliko voor het plastic afval. Volgens de gemeente koos de meerderheid in de Horst en in de Zoom voor ondergrondse containers. Buurtbewoners konden dit maar moeilijk geloven en hielden een eigen enquête. De resultaten van deze enquête spraken de uitslag van de gemeente tegen. Daarop diende de PVV een motie in voor een nieuwe enquête in deze wijken.

Vertrouwen
Die komt er dus niet, als het aan het college van B&W ligt. Want, zo laten ze weten, uit onderzoek blijkt dat dit 'verregaande consequenties' heeft. "Bijvoorbeeld naar inwoners toe die wel voor een ondergrondse container hebben gekozen en vertrouwen mogen hebben dat de gemeente het genomen besluit uitvoert."

Een vreemde reactie, vindt Jan Staphorst. Hij sprak zich al eerder uit namens de bewoners in de Horst. "Ondertussen stellen ze namelijk wel 150 mensen die de ondergrondse containers niet willen teleur. Ik kan mij niet voorstellen dat de raad hiermee akkoord gaat."

Maatwerk
Erik de Kok, buurtbewoner van de Zoom, vindt dat de gemeente meer maatwerk zou moeten leveren. "Wat wij jammer vinden is dat de gemeente vasthoudt aan iets dat niet goed is, terwijl het heel makkelijk op te lossen is. Ze zouden het beter per straat kunnen beoordelen dan alles op één hoop te gooien zoals nu."

Volgens de Kok zijn in de Zoom zowel de grootste percelen van Lelystad als de kleinste percelen. "Het is logisch dat mensen met een kleiner perceel liever een ondergrondse container willen. Nu is de helft van de wijk niet tevreden."

Ook Schoener en Haf
Eric van Luxemburg van de PVV geeft aan dat het laatste woord hier nog niet over is gezegd. Volgens hem gaat het ook niet alleen om de wijken Horst en Zoom, maar hebben ook bewoners uit de Schoener en Haf problemen met de uitslag van de enquête. "Ik ben er best wel van geschrokken. Het is niet eerlijk naar bewoners en het gaat maar door. We zijn er nog niet klaar mee. Op dit moment zijn we informatie aan het verzamelen en gaan het verder onderzoeken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel