'Fietspaden rond schoolcampus Porteum zijn onveilig'

LELYSTAD • Do 14 oktober 2021 | 6:02 • Donderdag 14 oktober 2021 | 6:02

De situatie op de fietspaden tussen het stadshart en de nieuwe scholengemeenschap Porteum in Lelystad is onveilig. Dat zeggen buurtbewoners. Door de komst van Porteum is de hoeveelheid fietsers in de spits flink toegenomen.

Volgens omwonenden fietsen scholieren 's ochtends over de volle breedte van het fietspad, gaan ze soms over de stoep en negeren sommigen ook het stoplicht. Leerlingen komen in volle vaart van de fietsbruggen en ze gaan bij school over de stoep, zeggen de buurtbewoners. Ze maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. Laatst haakten een paar fietsen in elkaar en toen lagen de jongeren op de grond, zegt een buurtbewoner. Een ander: "Ik probeer het fietspad zoveel mogelijk te vermijden, want mijn hond loopt alle kanten op. En ik wil niet dat-ie platter wordt dan hij nu al is."

Buurtbewoner Arno van de Wiel zegt dat hij dinsdagochtend bij Porteum van de stoep werd gereden door een groep van zo'n dertig fietsers. Ook kreeg zijn hond een schop. "Ik wilde er wel achteraan gaan, maar ik laat mijn hond niet los, want er rijden hier auto's en leerlingen die op het voetpad voorbij fietsen." De hoeveelheid fietsers op de stoep verbaast Van de Wiel niet. "Voetgangers en fietsers worden al geleid naar een voetpad, dus ik snap wel dat mensen doorgaan met fietsen op het voetpad."

Van de Wiel adviseert de gemeente om de verkeerssituatie goed onder de loep te nemen. "Mijn idee is dat de hele infrastructuur verkeerd is aangelegd." Andere buurtbewoners denken aan een spreiding van de scholieren en een verbreding van het fietspad.

VVD-raadslid Marco Boogaard heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur en verwacht een snelle oplossing. Volgens hem is de raad eerder verzekerd dat er al plannen klaarliggen om de situatie te verbeteren. "Volgens mij hoeven we niet meer zo lang te wachten en dat zit ook in de vragen: zijn ze al bezig met de aanbesteding?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel