Stappenplan moet Almere helpen bij invoering vuurwerkverbod

ALMERE • Vr 15 oktober 2021 | 0:49 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 0:49

Een stappenplan zou Almere helpen om in een periode van drie jaar geleidelijk een totaalverbod in te voeren op het afsteken van consumentenvuurwerk in de stad. Dat zegt burgemeester Franc Weerwind.

De burgemeester en de gemeenteraad spraken donderdagavond opnieuw over het vuurwerkverbod. Een definitief besluit is nog niet genomen, want de discussie wordt over twee weken voortgezet. Wel lijkt een klein meerderheid voor de invoering van een vuurwerkverbod te zijn.

Stappenplan voor totaalverbod
De burgemeester stelt de gemeenteraad een stappenplan voor om van Almere, vanaf de jaarwisseling van 2023-2024, een vuurwerkvrije stad te maken. Zo kan het aantal vuurwerkvrijzones dit jaar worden uitgebreid naar alle parken en natuurgebieden. Volgend jaar zou het stadsbestuur plekken moeten aanwijzen waar vuurwerk afgestoken mag worden. Daarna wordt een totaalverbod ingevoerd op het afsteken van consumentenvuurwerk.

Weerwind erkent dat het niet makkelijk is om een verbod op het afsteken van vuurwerk te handhaven: "Het zal altijd moeilijk zijn om te handhaven. Daarom zullen we continu kijken hoe doen andere gemeenten het, welke nieuwe innovaties en technologie staat ons tot beschikking en kunnen we dat inzetten en dan zetten we het in als dat kan."

Inwoners betrekken bij invoering van het plan
De burgemeester zegt wel in gesprek te willen gaan met de inwoners van de stad om ze bij de invoering van het plan te betrekken. Ook wil hij alternatieven bespreken zoals het organiseren van een lichtshow. Weerwind is bereid om daar geld voor beschikbaar te stellen.

De gemeenteraad moet nog officieel stemmen over het vuurwerkverbod. Als het voorstel over de invoering van vuurwerkverbod wordt aangenomen, zal de burgemeester het stappenplan in detail uitwerken. Zoals het er nu uitziet, zijn 24 leden van de gemeenteraad voor het verbod, 21 leden zijn tegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel