Azc per direct uitgebreid met 400 tot 500 plekken, zondag de eerste extra asielzoekers

ALMERE • Vr 15 oktober 2021 | 11:00 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 11:00

Het asielzoekerscentrum bij het sportpark Fanny Blankers-Koen in Almere Stad krijgt er met spoed 400 tot 500 extra opvangplekken bij. Het gaat om opvang in tenten en paviljoens bij het bestaande gebouw. Met de opbouw daarvan is inmiddels begonnen. Het COA krijgt daarbij hulp van Defensie en het Rode Kruis. De extra plekken zijn voor de duur van één jaar.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft het verzoek donderdag bij Almere neergelegd. Ze meldt dat er "dringend en urgent extra opvangcapaciteit nodig is om de huidige vluchtelingenstroom het hoofd te kunnen bieden." Er vragen de laatste maanden meer mensen asiel aan, onder meer uit Afghanistan. Ook blijven statushouders langer in opvanglocaties wonen vanwege de krapte op de huizenmarkt.

Inhumane situaties
In Ter Apel, waar nieuwe asielzoekers zich moeten melden, is geen ruimte meer. Ook op andere plekken is dat niet meer mogelijk. "Waardoor asielzoekers op stretchers en stoelen de nacht hebben moeten doorbrengen in paviljoens buiten het azc. Dit zorgt voor inhumane en onveilige situaties", zo schrijft de staatssecretaris. Aan verschillende gemeenten is dan ook een oproep gedaan om extra opvangplekken te creëren.

Volgens wethouder Froukje de Jonge was de handreiking van Almere nodig. "Voor ons als gemeente was heel snel duidelijk dat er echt sprake is van een serieuze noodsituatie", geeft zij aan. De Jonge wilde de beslissing van het college van B en W het liefst eerst aan omwonenden voorleggen, maar dat lukte niet in het korte tijdsbestek.

Buurtbewoners waren vrijdagochtend nog niet op de hoogte van de plannen terwijl de tenten al werden neer gezet. De meeste omwonenden hebben niet zoveel moeite met de uitbreiding. "Ze zijn ook mensen", zegt een man die in de buurt woont. "Als asielzoekers hulp nodig hebben, moeten ze die krijgen." Ook een vrouw een paar straten verder klaagt niet. "Die mensen moeten ook ergens terecht. Ik heb er niets op tegen." Maar er zijn ook andere geluiden te horen. "We hebben al genoeg asielzoekers in Almere", zegt hij. "Moeten wij overal voor opdraaien?" Volgens de wethouder worden de buurtbewoners vrijdag nog geïnformeerd. Als er behoefte is aan een informatiebijeenkomst zal de gemeente die organiseren.

Eerst paviljoens, daarna tijdelijke gebouwen
Het AZC in Almere biedt momenteel onderdak aan 800 vluchtelingen. Het COA berekende dat er mogelijkheden waren voor tijdelijke opvang op het terrein. Er komen 100 paviljoens van vijf bij vijf vierkante meter te staan met sanitaire units. De tijdelijke huisvesting is voor twee weken, zegt Rolf Wolbers van het COA. In die twee weken wordt gebouwd aan vier tot vijf tijdelijke gebouwen. De eerste asielzoekers komen naar verwachting zondag aan, verwacht Wolbers.

Ruime politieke steun
Het Almeerse college van B&W kon zelfstandig beslissen over het verzoek voor tijdelijke opvang, maar de lokale VVD vroeg donderdagavond tijdens de Politieke Markt om een debat. PvdA, D66, CDA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, AP-OPA, ChristenUnie, Leefbaar Almere en NIDA spraken via een motie nadrukkelijk hun steun uit voor de opvang.

De PVV diende een motie van wantrouwen tegen het college van B en W in, omdat de partij van mening is dat het college "De belangen van gelukzoekers plaatst boven de belangen en de veiligheid van Almeerders." De motie kreeg enkel de steun van de eenmansfractie Respect Almere, die daarbij aangaf niet achter de term 'gelukszoekers' te staan.

Rode Kruis vraagt hulp
Het Rode Kruis heeft vrijwilligers gevraagd te komen helpen bij de opbouw van de tenten. Via de groep Ready2Help is een oproep gedaan om naar Almere te komen. In de groep zitten een kleine 100.000 vrijwilligers. De verwachting is dat de opbouw vrijdag rond 16:00 uur begint. Het werk gaat zeker tot in de avond duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel