Gemeente: 'Geen undercoveroperatie bij moskeeën'

ALMERE • Za 16 oktober 2021 | 17:59 • Zaterdag 16 oktober 2021 | 17:59

De gemeente Almere doet bij moskeeën of andere islamitische organisaties niet aan undercoveroperaties, infiltratie of andere onderzoeksmethodes die mogelijk wettelijk niet zijn toegestaan. Almere gaat dat ook niet doen. Dat laat de gemeente weten in een schriftelijke reactie aan Omroep Flevoland.

De gemeente distantieert zich met deze reactie 'nadrukkelijk' van het artikel van NRC, waarin Almere met een aantal andere gemeentes wordt genoemd als stad waar moskeeën undercover worden onderzocht. De gemeente Almere noemt het stuk in NRC framing. Daarbij worden bepaalde woorden gebruikt om emoties op te wekken.

In Almere is wel een onderzoek gestart naar extremisme in de stad, zegt het gemeentebestuur. Maar dat richt zich niet specifiek op moskeeën. Onderzoeksbureau NTA voert dit onderzoek uit. Volgens de gemeente moet er door NTA gekeken worden naar links-, rechts-, islamitisch-, maar ook naar milieu-extremisme. In augustus zou het onderzoeksbureau begonnen zijn met de oriënterende fase en bureauonderzoek. Hierbij zou gebruik worden gemaakt van open bronnen zoals gegevens van de Kamer van Koophandel en nieuwsberichten.

Wel observaties
De gemeente Almere zegt dat er in het onderzoek wel observaties plaats kunnen vinden in openbare ruimten. Als voorbeeld worden demonstraties en lezingen genoemd 'waar mensen redelijkerwijs kunnen verwachten dat zij geobserveerd worden'. De gemeente zegt daarnaast dat geen specifieke instellingen of personen worden onderzocht. Volgens het stadsbestuur is het doel van het onderzoek om zicht te krijgen 'op de aard, omvang en ernst van extremisme' in de gemeente. Op basis van de uitkomsten zou dan een plan van aanpak ontwikkeld worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel