Doodgereden otter bevestigt aanwezigheid rond Urk

URK • Di 19 oktober 2021 | 14:56 • Dinsdag 19 oktober 2021 | 14:56

Een doodgereden otter vorige week op de Urkerweg bij Urk bevestigt de aanwezigheid van otters in die omgeving. Het dode dier - een fors mannetje - ligt inmiddels in de vriezer van Landschapsbeheer Flevoland om verder onderzocht te worden. Er wordt een DNA-monster afgenomen om te kijken uit welke otterfamilie en uit welke omgeving het dier komt.

Volgens otterexpert Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland waren in de omgeving van Urk al wel eerder keutels van otters gevonden. Maar de dieren zelf waren volgens hem nog nooit dood dan wel levend gezien in de gemeente Urk. De lokale krant Het Urkerland maakte maandagavond melding van de vondst. Medewerkers van de gemeente vonden het dode dier op het wegdek tussen de fietsbrug en de in aanleg zijnde Michiel de Ruyterbrug.

Nagel wijst op de risico's voor otters in de buurt van bruggen. "Op de een of andere manier durven otters niet onder bruggen of door duikers te zwemmen en gaan ze dan het land op. Op die manier komen veel otters om op de weg." Het is voor otters gunstig als er een wandelpad onder een brug doorloopt, zodat ze op vaste grond de brug kunnen passeren. Ook de aanleg van otterloopplanken en faunatunnels helpt de dieren.

Bij de aanleg van de nieuwe verkeersbrug op Urk heeft Landschapsbeheer daarom in het voortraject aan tafel gezeten. De Michiel de Ruyterbrug op Urk krijgt in ieder geval op de noordoever een wandelpad onder de brug door. De schuwe otters die zich vooral in de nacht verplaatsen zouden dan zonder gevaar de brug kunnen passeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel