PvdA wil steun voor "schrijnende situatie" uit huis geplaatste kinderen

ALMERE • Wo 20 oktober 2021 | 20:17 • Woensdag 20 oktober 2021 | 20:17

De Partij van de Arbeid wil van de gemeente weten hoeveel Almeerse kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. De partij vindt ook dat de gemeente eventuele gevallen moet compenseren en verder ondersteunen. Dat stelt Rob Maurits (PvdA) in schriftelijke vragen aan de gemeente.

Dinsdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) dat er sinds 2015 uit gedupeerde gezinnen van de toeslagenaffaire ruim 1.100 kinderen uit huis zijn geplaatst. In Almere zijn minimaal 2200 gezinnen slachtoffer van de toeslagenaffaire. Dat daarvan ook kinderen uit huis zijn geplaatst is heel waarschijnlijk, stelt Maurits. "Almere behoort tot de tien grootste steden van Nederland", redeneert de PvdA'er, "ik zie geen reden waarom daar geen Almeerse kinderen tussen zouden zitten".

De PvdA wil dan ook dat de gemeente onderzoek gaat doen. "Je kan niet één op één zeggen dat deze kinderen die uit huis zijn geplaatst meteen slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire", stelt Maurits, "Maar dat is nou juist wat we willen weten".

Compensatie
Als dat verband inderdaad gelegd kan worden, dan wil de PvdA weten wat de gemeente gaat doen om deze gezinnen te helpen. Dat is een opmerkelijk verzoek. "De financiële vergoeding is een kwestie van het Rijk", erkent het raadslid, maar Maurits meent dat de gemeente met een tegemoetkoming zou kunnen komen, vooruitlopend op de compensatie van het Rijk.

"Het is emotioneel een hele zware situatie voor zowel het kind als het gezin"

— Rob Maurits, PvdA

Daarnaast kan de gemeente ook op andere manieren bijspringen. "Met het doel om die kinderen weer terug in het gezin te plaatsen". Zo wijst Maurits op het Stut & Steun hulpaanbod waarbij gezinnen op verschillende manieren door de gemeente ondersteund kunnen worden. "Het is een onvoorstelbaar schrijnende situatie", benadrukt Maurits, "en emotioneel ook een hele zware situatie voor zowel het kind als het gezin".

Nog even geduld
Vanwege de drukke agenda van de Raad heeft de PvdA ervoor gekozen haar vragen schriftelijk in te dienen. Daarmee duurt het maximaal zes weken voordat de gemeente met antwoorden komt. Dat dat lang duurt, vindt Maurits ondanks de beroerde situatie niet erg: "Er moet vooral onderzoek gedaan worden. We hebben liever grondige beantwoording dan snelle beantwoording."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel