Asielzoekers in tenten: 'We hebben het heel erg koud'

ALMERE • Vr 22 oktober 2021 | 15:28 • Vrijdag 22 oktober 2021 | 15:28

De asielzoekers die tijdelijk verblijven in de noodopvanglocatie in Almere hebben veel last van de kou en de sterke wind. Meerdere vluchtelingen melden vrijdag dat ze al dagen niet of nauwelijks kunnen slapen door de lage temperaturen in de witte tenten. Ook zijn ze bang dat de tenten het begeven door de harde rukwinden.

De opvanglocatie werd afgelopen weekend in allerijl uit de grond gestampt om het capaciteitsgebrek in onder meer asielzoekerscentrum Ter Apel op te vangen. Binnen drie dagen lukte het de gemeente Almere en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een tentenkamp in te richten dat plek biedt voor bijna 400 asielzoekers. Zondag arriveerden de eerste mensen met bussen om hier te overnachten.

Sinds woensdag teisteren harde wind en lage temperaturen de provincie. "We hebben het ontzettend koud", vertelt een Syrische vluchteling. "Ik heb al drie dagen niet kunnen slapen." Overdag lopen veel van de asielzoekers het naastgelegen permanente gebouw van het azc in. "Daar kunnen we even opwarmen", legt een Eritrese man uit.

COA is op de hoogte
In een reactie zegt het COA bekend te zijn met de klachten. Vrijdag en zaterdag worden betere verwarmingsinstallaties geplaatst. Ook worden er houten planken tegen de onderzijde van de tenten geplaatst om het klapperen van de wind tegen te gaan. Momenteel slaat de harde wind de kou bij de tenten naar binnen.

"Ik wil graag naar school"

— Jawad (10) uit Syrië

Ook de 10-jarige Jawad en zijn vader uit Syrië hebben het moeilijk met de kou. Sinds hun komst naar Ter Apel op 14 oktober zijn ze al drie keer verhuisd. De vader gebaart dat hij vooral wil slapen, maar Jawad, zijn oren in oorwarmers gestoken, heeft zijn gedachten elders. In het beetje Engels dat hij spreekt, herhaalt hij: "Ik wil graag naar school."

Bouw grotere paviljoens
Harde buien trekken over Almere terwijl heftrucks druk in de weer zijn met de aanleg van grotere paviljoens. Binnen twee weken moeten alle tenten plaatsmaken voor deze tijdelijke gebouwen. Hier is wel verwarming en bieden tussenwandjes meer privacy. De huidige tenten, die normaal worden gebruikt in de evenementenbranche, worden door vier mensen gedeeld.

"We zijn heel blij om hier te zijn!"

— Man uit Egypte

Het is aan de mensen uit het tentenkamp af te zien dat ze moe zijn. Toch is er dankbaarheid: "Het is heel zwaar hier, maar we zijn blij dat we hier veilig zijn", vertelt een vrouw uit Syrië. Een man uit Egypte stemt in en zegt in het Nederlands: "We zijn heel blij om hier te zijn!" Maar bij de meesten overheerst de kou vandaag: "In Ter Apel hadden we het warm en een bed", verzucht een andere Syrische vrouw. "Stuur mij maar terug naar Ter Apel, inshallah."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel