Politici NOP willen niet steeds 'rijdende rechter' spelen

NOORDOOSTPOLDER • Ma 25 oktober 2021 | 22:52 • Maandag 25 oktober 2021 | 22:52

De politiek in Noordoostpolder wil niet steeds 'rijdende rechter' spelen in conflicten tussen bedrijven en omwonenden. Dergelijke conflicten komen steeds vaker terug in de politieke arena. Dat verzuchtten meerdere fracties tijdens een commissievergadering maandagavond. Daarin werd het gewijzigde bestemmingsplan voor de uitbreiding van een bedrijf aan het Klutenpad bij Creil besproken.

De gemeente moest het bestemmingsplan voor dit bedrijf verbeteren na een uitspraak van de Raad van State. Die stelde dat het plan in gebreken bleef op een aantal punten. Een onderzoek naar mogelijke geluidsoverlast voor omwonenden was niet helemaal correct uitgevoerd. En ook was het bestemmingsplan niet duidelijk genoeg over het wel of niet toestaan van parkerende vrachtwagens en het gebruik van lawaaiige koelmotoren. Het bestemmingsplan is nodig voor een nieuwe loods bij een verwerkingsbedrijf voor agrarische producten aan het Klutenpad.

Mediation leidde tot niets
Tijdens de commissievergadering sprak de buurvrouw van het bedrijf in die eerder ook de zaak bij de Raad van State had aangespannen. Ondanks het gewijzigde bestemmingsplan sprak ze uit weinig vertrouwen in de toekomst te hebben en zich zorgen te maken over handhaving van de regels. Ze vertelde dat een mediationtraject met het bedrijf tot niets heeft geleid en dat het traject ook haar vertrouwen in de gemeente Noordoostpolder heeft beschadigd. De buurvrouw had graag een geluidswal tussen haar en het bedrijf gewild, zo vertelde ze.

Wethouder Wiemer Haagsma vond het jammer dat de partijen er bij de mediation niet uit waren gekomen en noemde het stoppen van het traject raadselachtig. Volgens de wethouder was het de uitgelezen kans om een geluidswal mogelijk te maken. Een woordvoerder van het bedrijf legde uit dat de mediation stopte toen de buurvrouw met onredelijke eisen kwam. Volgens het bedrijf schermt de buurvrouw daarnaast met onrealistische aantallen vrachtwagens die dagelijks zullen lossen en laden.

'Niet op stoel van de rechter zitten'
De politieke partijen in de commissie hekelden het feit dat er steeds vaker van dergelijke conflicten in de commissievergadering de revue passeren. De partijen wilden niet op de stoel van de (rijdende) rechter gaan zitten. "Het is heel jammer dat het conflict niet is opgelost, maar wij zijn geen rechterlijke macht", zei Bouke Wielenga van de VVD. "Mijn fractie kan niets anders doen dan constateren dat na reparatie (van het bestemmingsplan, red.) wordt voldaan aan de eisen van goede ruimtelijke ordening." De meeste andere partijen deelden de mening van de VVD. Het vaststellen van het gewijzigde bestemmingsplan lijkt daarmee een hamerstuk te worden tijdens de eerstvolgende raadsvergadering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel