Gedeputeerde: Inspectie rolt groene loper uit voor ontgassen
"Verbijsterend." Zo noemt gedeputeerde Cora Smelik de kaart die aangeeft waar binnenvaartschepen gevaarlijke gassen mogen lozen. Een groot gedeelte van die routes loopt vlak langs de Flevolandse kust.
Het is de Inspectie Leefomgeving en Transport die de kaart heeft opgesteld. Volgens de gedeputeerde is daarbij geen rekening gehouden met het provinciale verbod dat in Flevoland geldt. "Het is niet toegestaan om het hier te doen."
Groene loper
Dat het toch volop gebeurt noemt Smelik frustrerend. De kaart van de Inspectie omschrijft ze als "Het uitrollen van een soort groene loper." Smelik zegt dat het niet past binnen de afspraken die met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gemaakt.
"Ik wil heel graag samenwerken met de nationale overheid om dit op te lossen. Dan moeten wij ook als één overheid optreden en communiceren over ons regionale verbod. Dat hebben ze niet gedaan en dat verontrust mij." Verschillende politieke partijen willen opheldering over het vrijlaten van de gassen.
De kaart met ontgassingsroutes
'Lapmiddel'
Het provinciale verbod is volgens Smelik een lapmiddel om een gat in de landelijke wetgeving te dichten. "Zeker niet ideaal. Maar het was echt het maximale wat we konden doen." Bij het ministerie wordt al jarenlang aangedrongen op een nationaal verbod, maar dat is er nog niet.
Het wachten is op Europese wetgeving zodat in alle EU-landen dezelfde regels gelden. In afwachting daarvan zijn in Nederland al wel plekken nabij dichtbevolkte gebieden aangewezen als verboden gebied voor het lozen van gassen. Samen met Zeeland heeft Flevoland jaren geleden al aangegeven het ook niet in dunbevolkte gebieden te willen, vertelt Smelik.
Wassen neus
In de praktijk lijkt het provinciale verbod echter een wassen neus. Er wordt niet gecontroleerd of schippers zich er daadwerkelijk aan houden. Sterker nog, volgens de GroenLinks-gedeputeerde kan de provincie dat niet eens. Op Rijkswateren heeft de provincie namelijk geen bevoegdheid.
"Je moet eigenlijk naast de schepen gaan varen.''
Zelfs al zou het mogen, dan nog is het heel moeilijk voor de provinciale Omgevingsdienst om de controles uit te voeren. "Je moet eigenlijk naast de schepen gaan varen met allerlei meetapparatuur, die ze niet hebben, om een schipper op heterdaad te betrappen."
Smelik wil samen met haar collega uit Zeeland een afspraak met minister Barbara Visser om te spreken over een oplossing. Ze denkt aan het aanleggen van meer ontgassingsinstallaties, waar de schepen dan op een veilige manier van de dampen en gassen ontdaan kunnen worden. Nederland telt nu slechts één zo'n installatie.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Statenleden niet overtuigd dat varend ontgassen onschadelijk isFLEVOLAND
FLEVOLAND • Woensdag 11 meiProvinciale Staten zijn er allerminst gerust op dat het varend ontgassen van binnenvaartschepen veel minder schadelijk is dan wordt gedacht. Dat bleek woensdagmiddag bij een bijeenkomst op het provinc...
-
Minister: 'Druk zetten op Zwitserland om varend ontgassen sneller te stoppen'FLEVOLAND
FLEVOLAND • Woensdag 11 meiMinister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gaat de druk op Zwitserland opvoeren om sneller een verbod te krijgen op varend ontgassen. Zwitserland is volgens de minister het laatste land va...
-
Gedeputeerde: 'In drie maanden afspraken over varend ontgassen'FLEVOLAND
FLEVOLAND • Woensdag 11 meiGedeputeerde Cora Smelik (GroenLinks) wil binnen drie maanden afspraken hebben met de Rijksoverheid, het bedrijfsleven en de provincies over varend ontgassen. In juli heeft de gedeputeerde afspraken s...
recent nieuws
-
Nieuw lectoraat Ethiek en Landbouw: vooral discussie, niet te veel hoorcolleges DRONTEN
DRONTEN •Aeres Hogeschool Dronten heeft een nieuw lectoraat: Ethiek en Landbouw. Lector Rogier van der Wal wil dat ethiek vanaf het begin aan bod komt en niet pas vanaf het vierde jaar, zoals nu. "Je merkt dat...
-
Landbouwers vrezen jaren extra voor terugverdienen zonnepanelenLUTTELGEEST
LUTTELGEEST •Landbouwers in Luttelgeest vrezen dat het drie tot vier jaar langer zal duren voordat ze hun aangeschafte zonnepanelen kunnen terugverdienen. Omdat uitbreiding van het elektriciteitsnet is vertraagd,...
-
Bouwplannen Wisselweg houden gemoederen bezigALMERE
ALMERE •Het aantal geplande studentenwoningen aan de Wisselweg op de plek van het voormalige gebouw De beurs in Almere houdt de gemoederen bezig. Dat bleek donderdagavond tijdens de politieke markt. Het onder...