Pakketbezorger Rachid voelt zich thuis op Urk: "Ik ben hier geen buitenlander"

URK • Di 26 oktober 2021 | 15:42 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 15:42

"Respect en hard werken. Daar gaat het om", zo verklaart Rachid El Yaacoubi de band tussen hem en de inwoners van Urk. In het voorjaar voerden de Urkers actie tegen het vertrek van de pakketbezorger van Marokkaanse afkomst. Hij moest voor PostNL in andere plaatsen pakketten gaan bezorgen. Dat schoot de Urkers in het verkeerde keelgat. Na een succesvolle handtekeningenactie keerde Rachid weer terug op Urk.

"Ik heb er geen woorden voor. Ik ben zo blij dat ik hier mag werken. Bij de Urkers voel ik me thuis. Ik maak altijd een praatje als ik kom. Vraag hoe het met ze gaat. En als het kan probeer ik ook altijd even te helpen."

Eén van de winkeliers in het dorp bevestigt dat. "We waren op vakantie in Frankrijk en we hadden problemen om fietsen te huren en ook onze auto ging stuk. Rachid, omdat hij Frans spreekt, heeft ons toen geholpen. Via de telefoon sprak hij met de Fransozen en loste voor ons de problemen op. Dat is Rachid: warm betrokken en altijd bereid om te helpen. Hij is zo vriendelijk en ja, hij straalt wat uit."

Een andere ondernemer vult aan: "Komt er een vrouw met kinderen even niet gemakkelijk de stoep op met de kinderwagen, dan helpt Rachid onmiddellijk".

Volgens Rachid zit de liefde tussen Urk en hem vooral in het wederzijds respect. "Dat geven we elkaar en dat is in deze tijd best wel bijzonder. Ik heb respect voor hun geloof en ik voel me als moslim hier ook gerespecteerd. Ik voel hier geen racisme, echt niet. Hier voel ik me thuis. In een andere gemeente wilde ik een pakketje afgeven bij de buren, maar die zeiden doodleuk: Ik neem geen pakketje aan van een zwarte. Dat heb ik hier op Urk nog nooit gehoord."

Rachid windt zich onmiddellijk op als er wat negatieve zaken over Urk op tafel komen. "Natuurlijk, op Urk gebeurt ook wel eens wat. Maar dat is overal. En die jongen die toen brand stichtte in het tijdelijke gebouw van de GGD, die heeft spijt betuigd. En er is geld opgehaald. Ze geven dan toe dat ze een fout hebben gemaakt. En dat kan ik waarderen. Moeilijke mensen geven hun fouten niet toe", zo ervaart Rachid. "Ik ben elke dag blij. Als ik opsta en dan weer naar Urk mag om te werken. Ik ga hier niet meer weg!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel