Basisscholen hopen op veilige schoolomgeving door verkeersmaatregelen

LELYSTAD • Di 26 oktober 2021 | 16:16 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 16:16

Het brengen en halen van kinderen op basisscholen De Tjotter en De Triangel in Lelystad moet vanaf deze week een stukje veiliger worden. Bij de scholen zijn dinsdag maatregelen genomen om fietsen en wandelen te stimuleren. Ouders tekenden een intentieverklaring, waarmee ze beloven bij te dragen aan een veilige schoolomgeving.

Op het wegdek bij De Tjotter en De Triangel zijn pijlen voor automobilisten aangebracht. Zo moeten ze in de juiste rijrichting rijden. Ook staan er voetjes op de stoep, waardoor kinderen weten hoe ze moeten lopen van en naar de schoolgebouwen. Een zogenoemde 'snelheidsdisplay' wijst automobilisten op de maximumsnelheid. "Met die grote drukte: dan moet je wat", doelt Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland op de maatregelen.

VVN: meeste ouders voelen zich niet veilig
De aanleiding voor de acties was een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN), waaruit bleek dat 75 procent van de ouders zich niet veilig voelde bij het brengen en halen van de kinderen. De scholen schrokken daarvan. Ze besloten de handen ineen te slaan met de gemeente en VVN. "Je ziet oversteekplaatsen, kinderen met fietsen die tussen de ouders door moeten en dat levert gevaarlijke situaties op", zegt directeur Joop Aalbers van basisschool De Triangel.

Hoge verwachtingen
De schooldirecteuren verwachten veel van de maatregelen. Aalbers: "Een stukje bewustwording bij de ouders en ook bij de leerlingen zelf dat ze moeten opletten bij het oversteken." Arno Westerhof van De Tjotter: "We hopen dat onder andere door deze actie dat het gevoel van veiligheid toeneemt. Het overgrote deel van de ouders doet het allemaal prima en we hopen dat het laatste stukje van de ouders en de omwonenden ook wil meewerken aan een verkeersveilige school."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel