RIVM: zeven Almeerse coronadoden, Urk ziet opvallende stijging opnames

FLEVOLAND • Di 26 oktober 2021 | 16:39 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 16:39

Het coronavirus grijpt steeds verder om zich heen in Flevoland. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onder Flevolanders steeg opnieuw en de afgelopen week overleden zeven inwoners van Almere aan de gevolgen van COVID-19. Afgezet tegen het aantal inwoners is ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames op Urk opvallend te noemen.

De afgelopen zeven dagen werden 920 inwoners van de provincie positief getest op corona, tegenover 639 in de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. 22 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19, zes meer dan in de week ervoor.

In alle gemeentes namen besmettingen toe
In alle Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe besmettingen toe. In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 301 naar 409. In Lelystad kregen 232 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 185. In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen van 82 naar 109. Op Urk kwamen er 72 positieve testuitslagen bij, ten opzichte van 32 in de week daarvoor.

In Dronten steeg het aantal positieve tests van 20 naar 67. En in Zeewolde steeg het aantal positieve testuitslagen van negentien naar 31. Door de 920 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 46.800 Flevolanders officieel besmet geraakt.

22 ziekenhuisopnames in een week, grote relatieve stijging op Urk
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 22 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om tien Almeerders, vijf inwoners van Lelystad, vier mensen uit Urk en drie inwoners van Noordoostpolder. In de week ervoor moesten zestien Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis.

Met in twee weken tijd zes nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 schiet Urk de landelijke top vijf binnen van gemeenten met nieuwe ziekenhuisopnames, afgezet per 100.000 inwoners. Alleen Staphorst, Zwartewaterland, Meerssen en Neder-Betuwe zagen relatief meer opnames in de afgelopen veertien dagen. Tussen 20 augustus en 14 oktober werd geen enkele Urker opgenomen in het ziekenhuis, maar inmiddels zijn dus alweer zes Urkers zo ziek geworden dat een opname noodzakelijk was. De ziekenhuisopnames per gemeente zijn omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. In het algemeen zorgen grotere gemeenten in absolute zin nog steeds voor de meeste ernstig zieke coronapatiënten.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 474 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 353 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 110 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 84.

Zeven nieuwe sterfgevallen in Almere
De afgelopen week zijn er zeven Almeerders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De gemeente staat daarmee in de top tien van de meeste nieuwe coronadoden per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op ten minste 262. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 112, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 25, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 78 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 48. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Bijna één op de vijf mensen test positief in de GGD-teststraat
In Flevoland zijn er, volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag, gemiddeld 687 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 18,3 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 610 mensen per dag getest, waarvan 14,1 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 38.733 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van de 25.751 van de week daarvoor. Van 224.430 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 15,3 procent positief. De voorgaande week was dit 12,0 procent.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel