RIVM: Stijging coronacijfers zet door, drie sterfgevallen in Almere

FLEVOLAND • Di 19 oktober 2021 | 16:28 • Dinsdag 19 oktober 2021 | 16:28

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week wederom gestegen. De afgelopen zeven dagen werden 639 inwoners van de provincie positief getest op corona, tegenover 424 in de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Zestien Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19, vijf meer dan in de week ervoor. Van deze zestien komen er twee uit Urk. Het zijn de eerste nieuwe ziekenhuisopnames van Urkers in ruim twee maanden tijd. Afgelopen week is daarnaast melding gedaan van het overlijden van drie Almeerders aan de gevolgen van COVID-19.

Hoogste weekcijfers op Urk en in Lelystad in meer dan vier maanden tijd
In vijf van de Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe besmettingen toe. Alleen in Dronten was een afname te zien. In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 247 naar 301. In Lelystad kregen 185 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 111. Voor Lelystad moeten we terug naar mei om meer dan 185 weekbesmettingen terug te zien. In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen van 26 naar 82. Op Urk kwamen er 32 positieve testuitslagen bij, ten opzichte van elf in de week daarvoor.

De 32 vastgestelde coronabesmettingen op Urk markeren de hoogste weekcijfers sinds begin juni. Op dat moment zat Urk in het staartje van de derde grote coronagolf in het dorp. Sindsdien is het wekelijkse aantal vastgestelde besmettingen op Urk niet hoger geweest dan veertien. Urk, de gemeente met de laagste vaccinatiegraad van Nederland, werd daarom vaak als tegenhanger gebruikt van gemeenten waar de vaccinatiegraad ook laag is, maar waar het aantal besmettingen wel opliep. Burgemeester Cees van den Bos gebruikte de lage besmettingscijfers in de gemeente onlangs nog als argument om niet te handhaven op de controle van de coronapas.

In Zeewolde steeg het aantal positieve testuitslagen van vier naar negentien. In Dronten daalde het aantal positieve tests van 31 naar 20. Door de 639 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 45.880 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Meer getest, maar er test ook een hoger percentage positief
In Flevoland zijn er, volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag, gemiddeld 610 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 14,1 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 504 mensen per dag getest, waarvan 11,0 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 25.751 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van de 17.832 van de week daarvoor. Van 198.418 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 12,0 procent positief. De voorgaande week was dit 10,3 procent.

Zestien ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE zestien Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om tien Almeerders, vier inwoners van Lelystad en twee mensen uit Urk. In de week ervoor moesten elf Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 304 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 250 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 81 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 71.

Drie nieuwe sterfgevallen in de provincie
De afgelopen week zijn er drie Almeerders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op ten minste 255. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 105, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 25, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 48 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 24. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel