Ondanks verzet, toch kans op arbeidsmigranten in voormalige zorgboerderij

DRONTEN • Do 28 oktober 2021 | 15:51 • Donderdag 28 oktober 2021 | 15:51

Ondernemer Eric Daniëls die 300 arbeidsmigranten wil vestigen aan de Roodbeenweg 17/17A in Dronten heeft daar als eerste recht op. Hij heeft namelijk als eerste een complete aanvraag ingediend bij de gemeente, zo zijn de regels nu eenmaal. Dat zegt de gemeente in beantwoording van raadsvragen van het CDA. "Deze aanvrager heeft op grond van de geldende regels in beginsel als eerste recht op een besluit. Wanneer de aanvraag verder aan alle overige voorwaarden uit de beleidsregels voldoet, moet in principe een positief besluit volgen."

Er is door omwonenden veel verzet tegen de plannen om arbeidsmigranten in de voormalige zorgboerderij te plaatsen. Het gaat om een erf in het buitengebied ten zuidwesten van Dronten, op bijna vier kilometer van de bebouwde kom. Omwonenden verzetten zich tegen een grootschalige huisvesting locatie. Hun voorkeur gaat uit naar de plannen van twee van hun buurtbewoners. Die willen op hun eigen erven op veel kleinere schaal arbeidsmigranten huisvesten. Eén van hen is Maatschap Twisk.

Het probleem is volgens de gemeente dat Maatschap Twisk 150 arbeidsmigranten wil vestigen op een perceel verderop aan de Roodbeenweg 19/21. Dat zit te dicht op elkaar, waardoor het beleidsmatig als één locatie wordt gezien. Waardoor ze samen 450 arbeidsmigranten hebben. Dat is ver boven het door de gemeente gestelde maximale aantal van 300.

Voorbeeld-pilot
De gemeente zegt gebonden te zijn aan haar eigen regels. Maar ziet wel een mogelijkheid om samen met de Provincie Flevoland een voorbeeld-pilot te starten voor "een middelgrote duurzame huisvesting waarbij ruimtelijke inpassing, draagvlak en werkgeverschap hand in hand gaan". Als de provincie er een officieel experiment van maakt, is er misschien ruimte voor beide plannen.

Voor het andere initiatief voor het huisvesten van 50 arbeidsmigranten aan de Ottolanderlaan 12 ziet de gemeente geen problemen. Dit ligt buiten de gestelde 2 kilometerzone en deze aanvraag wordt los beoordeeld.

Studentenflats
Daarnaast worden op de campus van de Aeres Hogeschool 270 voormalige studentenflats verhuurd aan arbeidsmigranten. Deze vergunning loopt in 2023 af. Daniëls had gevraagd de migranten daar te blijven opvangen, totdat er een andere plek is gevonden zoals aan de Roodbeenweg. Maar de gemeente wijst erop dat de campus primair bedoeld is voor de huisvesting van studenten en dat arbeidsmigranten hier niet passen. De gemeente heeft het verzoek dus afgewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel