Mobiliteit- en Infrastructuur Test Centrum is 'gaaf project'

MARKNESSE • Vr 29 oktober 2021 | 19:51 • Vrijdag 29 oktober 2021 | 19:51

"Dit is een heel gaaf project, waar al een hele tijd aan gewerkt wordt." Dat zegt wethouder Hans Wijnants (VVD) van Noordoostpolder vrijdagmiddag bij de presentatie van de uitgewerkte plannen voor het MITC, het Mobiliteit- en Infrastructuur Test Centrum in Marknesse.

Op de locatie waar nu nog alleen het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Duits Nederlands Windtunnels (DNW) staan in Marknesse, komt in de toekomst onder meer ook het testcentrum van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) uit Lelystad. "Er is nieuwe regelgeving op gebied van duurzaamheid, veiligheid en elektrificatie van auto's," zegt Zeger Baelde van de RDW. "We moeten onze testfaciliteiten aanpassen zodat u op lange termijn veilig kunt rijden."

Ook Michel Peters, directeur NLR, is blij met de samenwerking. "Nu kunnen we gezamenlijk werken aan duurzaam strandsport." De gemeente Noordoostpolder is trots op de komst van dit centrum. Wijnants: "De gemeente is faciliterend om bedrijven hier in de polder een goede landing te laten maken."

Bij plannen voor het MITC is rekening gehouden met de stikstofproblemen die zouden ontstaan door de uitbreiding. Eerder werd nog gesproken over een risicoproject. Maar volgens Wijnants speelt dat probleem niet. "De mogelijkheid om te salderen wordt bekeken in dit project. Bij het vertrek van de ene locatie laat je stikstof achter en dus komt de balans neutraal uit."

Omwonenden zien de plannen niet zitten, lieten ze eerder blijken. Die zijn bang voor drukte op wegen en geluidsoverlast. Bij DNW komt inderdaad meer bedrijvigheid als daar ook auto's getest gaan worden. Maar DNW-directeur Joost Hakkaart is niet bang voor meer geluidoverlast. "Alle testen vinden binnen het gebouw plaats. Buiten zal je daar niets van horen."

De gemeente is volgens wethouder Wijnants nadrukkelijk in gesprek met buurtbewoners: "We organiseren volgende week een burendag en er is een klankbordgroep bij het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure."

Banen en stageplekken
Op termijn zal de komst van de RDW en de groei van het MITC ook goed voor de werkgelegenheid zijn, verwacht Wijnants. Hij voorziet op termijn extra banen op mbo- en hbo-niveau in Noordoostpolder en ook de mogelijkheid voor stageplekken.

De verwachting is dat het samenwerkingsproject in 2025 een feit is als het RDW naar Marknesse is verhuisd. Op het circuit kan de Rijksdienst voor het Wegverkeer onder meer ABS-systemen testen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel