Cel geëist tegen oud-ambtenaar om omkoping

ALMERE • Di 2 november 2021 | 16:24 • Dinsdag 2 november 2021 | 16:24

Een 58-jarige man uit Almere heeft dinsdag acht maanden cel tegen zich horen eisen. De man was ambtenaar bij de gemeente Amsterdam en zou zich hebben laten omkopen. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man voor een bedrag van 110.000 euro aan onder meer auto’s, keukenapparatuur en andere materialen hebben aangenomen. Dit zou de man gebruiken voor zijn woning in Almere en zijn buitenhuis in Frankrijk.

De officier van Justitie verwijt de oud-ambtenaar dat hij als toezichthouder bij de dienst Beheer Openbare Ruimte tussen 2011 en 2016 aannemersbedrijven om giften vroeg in ruil voor opdrachten of het verlengen van contracten. "Het grenst aan afpersingspraktijken", aldus de officier. Vanwege de verdenking kreeg de Almeerder in 2017 al strafontslag.

Tijdens de verhoren met de politie beriep de verdachte zich op zijn zwijgrecht. Hij zou tijdens de rechtszaak tekst en uitleg geven, maar kwam daar niet opdagen. Volgens de advocaat van de verdachte zit zijn cliënt er helemaal doorheen. De Almeerder vindt de aantijgingen 'onterecht en onheus'. Volgens de advocaat voelt de man zich in zijn eer aangetast.

Mercedes van 26.000 euro
De advocaat betwist dat zijn cliënt zich schuldig heeft gemaakt aan 'passieve omkoping' door giften te vragen en aan te nemen. De Almeerder zou wel hebben betaald voor de geleverde goederen en diensten, maar hij zou dat bij de bedrijven kunnen doen zonder btw te betalen. Volgens de advocaat verdiende de verdachte goed bij met stratenmakersklussen in het weekend. Zo zou hij een tweedehands Mercedes ter waarde van 26.000 euro zelf contant hebben betaald. Volgens het Openbaar Ministerie zou de verdachte de auto van een Brabants aannemersbedrijf hebben gekregen, maar zij ontkennen dat. De advocaat benadrukte ook dat de verdachte in zijn functie geen opdrachten kon gunnen aan bedrijven.

400 gram MDMA-poeder
De Almeerder stond dinsdag ook terecht voor het bezit van ruim 400 gram MDMA-poeder. De drugs werden bij een doorzoeking van zijn huis in 2016 gevonden. Volgens de verdachte is het poeder niet van hem. De verdachte zou een deel van een zwager hebben afgepakt als onderpand voor een geldschuld. Volgens de advocaat ontkent de verdachte dat hij zelf drugs gebruikte of dealde. De rechtbank in Amsterdam doet op 10 januari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel