RIVM: meeste besmettingen sinds begin januari, Urk in landelijke top tien

FLEVOLAND • Di 2 november 2021 | 16:44 • Dinsdag 2 november 2021 | 16:44

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Flevoland lag de afgelopen week op het hoogste niveau sinds begin januari. De afgelopen zeven dagen werden 1.343 Flevolanders positief getest op corona, tegenover 920 in de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. De gemeente Urk is deze week de landelijke top tien binnengekomen van hoogste aantal geconstateerde besmettingen (per 100.000 inwoners).

26 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19, vier meer dan in de week ervoor. Afgezet tegen het aantal inwoners is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames op Urk opnieuw hoog te noemen. Zes inwoners van de gemeente Urk werden de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen. Eén inwoner van Almere overleed afgelopen week aan de gevolgen van COVID-19.

Toename op alle fronten, grote stijging op Urk
In alle Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe gemelde besmettingen toe. In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 409 naar 554. In Lelystad kregen 301 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 232. Op Urk kwamen er 194 positieve testuitslagen bij, ten opzichte van 72 in de week daarvoor. In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen van 109 naar 152.

In Dronten steeg het aantal positieve tests van 67 naar 97 En in Zeewolde steeg het aantal positieve testuitslagen van 31 naar 45. Door de 1.343 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 48.143 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Met 194 positieve testen in een week tijd is Urk de landelijke top tien binnengekomen van vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners. Die omrekening wordt gedaan om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. Je kunt hierdoor zien waar corona naar verhouding het meest wordt vastgesteld. Alleen in Zwartewaterland, Gennep, Renswoude, Neder-Betuwe en Scherpenzeel zijn deze week naar verhouding meer positieve tests gemeld. Ter vergelijking, omgerekend per 100.000 inwoners had Urk deze week meer dan vier keer zoveel vastgestelde besmettingen als Zeewolde, en meer dan drie keer zoveel als Almere.

26 ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 26 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om elf Almeerders, zes inwoners van Lelystad, zes mensen uit Urk en drie inwoners van Dronten. Vanuit Zeewolde en Noordoostpolder zijn geen ziekenhuisopnames gemeld. In de week ervoor moesten 22 Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis.

Met in twee weken tijd tien nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 staat Urk opnieuw in de landelijke top vijf van gemeenten met nieuwe ziekenhuisopnames, afgezet per 100.000 inwoners. Alleen Staphorst, Zwartewaterland, Neder-Betuwe en Scherpenzeel zagen relatief meer opnames in de afgelopen veertien dagen. De ziekenhuisopnames per gemeente zijn omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. In het algemeen zorgen grotere gemeenten in absolute zin nog steeds voor de meeste ernstig zieke coronapatiënten.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 694 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 518 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 140 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 117.

Eén nieuw sterfgeval in Almere
De afgelopen week is er één Almeerder overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op ten minste 263. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 113, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 25, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 102 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 78. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Eén op de vijf mensen test positief, op Urk één op de twee
In Flevoland zijn er, volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag, gemiddeld 955 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 20,3 procent. Een op de vijf uitgevoerde Flevolandse testen bleek de afgelopen dus positief te zijn. Dit percentage is voor Urk een stuk hoger. 53 procent van alle 'Urker' testen was de afgelopen week positief. Algemeen kan gesteld worden dat bij hoge percentages de werkelijke omvang van het aantal besmettingen hoger moet zijn.

Een week eerder werden er in Flevoland gemiddeld 687 mensen per dag getest, waarvan 18,3 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 53.979 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van de 38.733 van de week daarvoor. Van 285.254 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 16,7 procent positief. De voorgaande week was dit 15,3 procent.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

Tussen het kaartje en de tekst zit een miniem verschil van één besmettingsgeval in Almere, Noordoostpolder en Lelystad. Het is niet helemaal duidelijk waar dit verschil vandaan komt. Beide bronnen zouden van dezelfde database gebruik moeten maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel