Vogelgriepuitbraak bij eendenbedrijf, tweede geval in korte tijd

ZEEWOLDE • Do 4 november 2021 | 11:18 • Donderdag 4 november 2021 | 11:18

Op een eendenbedrijf in het buitengebied van Zeewolde is vogelgriep gevonden. Dat bevestigen de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan Omroep Flevoland. Daarmee is het de tweede besmetting in Zeewolde in korte tijd. Anderhalve week geleden werd op een boerderij aan de Duikerweg ook vogelgriep geconstateerd.

Het bedrijf aan de Dodaarsweg wordt geruimd. Het gaat om ongeveer 10.000 eenden. In een straal van 3 kilometer om het bedrijf zitten vier andere pluimveebedrijven. Het ministerie van LNV blokkeert deze bedrijven. Twee van deze bedrijven stonden al leeg, in de andere twee bedrijven worden de dieren onderzocht op vogelgriep.

In een zone van 10 kilometer rondom het bedrijf geldt per direct een vervoersverbod. Dit overlapt een groot gedeelte van de 10 kilometer-zone die na de eerdere besmetting werd ingesteld. Bij de eerste besmetting in Zeewolde werden de zes omliggende boerderijen in een straal van 3 kilometer gecontroleerd. Het bedrijf dat nu besmet is, zit aan de Dodaarsweg en valt net buiten deze 3 km-cirkel. Voor het nieuw besmette bedrijf gold wel een vervoersverbod omdat deze pluimveehouderij in een straal van 10 kilometer van de eerste besmetting valt.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil naar aanleiding van de recente besmettingen de deskundigengroep dierziekten om een nieuwe risicobeoordeling vragen. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) gaat donderdag in gesprek met de NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over eventuele verdere maatregelen.

Meerdere uitbraken
Na de uitbraak van vogelgriep in oktober in Zeewolde is op meerdere plekken in Nederland vogelgriep gevonden. In de Noord-Hollandse plaatsen Grootschermer en Assendelft zijn bij een pluimveebedrijf en bij een kleinschalige houderij besmette vogels gevonden. Woensdag werd bekend dat watervogels besmet zijn geraakt bij een particuliere houder in het Friese Parrenga.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel