Ondanks coronamaatregelen komt Sinterklaas in meeste plaatsen gewoon aan

FLEVOLAND • Vr 5 november 2021 | 19:57 • Vrijdag 5 november 2021 | 19:57

Vol verwachting klopt ons hart, want Sinterklaas komt al bijna aan in de provincie. Ook dit jaar gaat dat even iets anders dan de traditie. De goedheiligman wordt in bijna alle Flevolandse gemeenten op een coronaproof manier onthaald. Maar deze keer komt hij niet in elke gemeente over het water.

In Almere ruilt de Sint dit jaar de stoomboot in voor een treintje. De intocht in Almere Haven gaat niet door, maar er komt een Sintparade in Almere Stad voor in de plaats. Sinterklaas start zijn reis op de Esplanade en stopt op de Stationsstraat. De trein rijdt op zaterdag 13 november tussen 14.30 uur en 16.00 uur.

Dronten
In de drie dorpen van de gemeente Dronten komt Sinterklaas ook op een alternatieve manier aan. De organisatie meldt dat Sinterklaas in Dronten zelf op 20 november aankomt in Winkelcentrum Suydersee. "We mogen het Sinterklaasfeest enkel als doorstroomevenement organiseren als er geen samenkomst is op een afgesproken plek", aldus organisator STADronten. "Om deze reden kunnen we Sinterklaas niet samen verwelkomen op het Meerpaalplein." Sinterklaas gaat om 13.00 uur en 15.00 uur door het centrum. In Biddinghuizen en Swifterbant gaat de Sint op 13 november ook een route door de dorpen houden.

Emmeloord
In Emmeloord gaat de traditionele intocht wel door. Op 13 november om 12.00 uur is DJ-Piet Tom aanwezig en om 13.15 uur komt de Sint met de stoomboot aan op de Zuiderkade. Daar wordt hij welkom geheten door de burgemeester en jeugdburgemeester en dan gaat Sint verder over de Lange Nering naar theater 't Voorhuys. "Het gaat door gelukkig", zegt Linda Takken van organisator StEP Noordoostpolder. "We hebben de vergunning gekregen." In het theater organiseert StEP een voorstelling voor de kinderen.

In eerdere berichtgeving meldde de StEP dat er een coronatoegangsbewijs nodig was voor het bekijken van de intocht vanaf de Zuiderkade. Dat is niet het geval. Voor de sinterklaasvoorstellingen in theater 't Voorhuys geldt deze eis nog wel.

Urk
De Sint komt op 13 november weer op Urk aan. Daar wordt een feestelijke optocht en een lichtjesoptocht georganiseerd, schrijft organisatie Sisu op de website. Het publiek loopt langzaam langs de Sint en al zijn Pieten. De organisatie heeft tijdsloten ingesteld, zodat het publiek goed verspreid kan worden. Hiervoor moeten bezoekers wel kaartjes reserveren. Iedereen die geen kaartjes voor de tijdvakken heeft kunnen bemachtigen, kan tijdens de lichtjesoptocht de Sint en zijn gevolg begroeten.

Zeewolde
Ook in Zeewolde kiest de Sint voor een ander vervoersmiddel. Daar gaat hij dit jaar met een koets, getrokken door paarden, door het dorp heen. "Om geen risico te lopen dat alles op het laatste moment nog veranderd wordt door de coronaregels hebben wij dit zelf besloten", zegt Gert Jan van Scherrenburg van het Sinterklaascomité. "Dit is het veiligst: geen intocht maar een optocht. Een QR-code levert ook een discussie op die je niet wil hebben bij een kinderfeest." De Sint komt in Zeewolde op zaterdag 20 november aan en rijdt tussen 13.00 en 15.00 uur door het dorp.

Lelystad
Alleen in Lelystad gaat de intocht niet door. Evenementen Coördinatie Lelystad (ECL) zegt dat dit komt doordat het evenement niet als doorstroomlocatie wordt aangemerkt, waardoor er bij alle bezoekers vanaf 13 jaar gecontroleerd moet worden op een coronatoegangsbewijs. Daardoor werd het door de ECL als onmogelijk gezien om de intocht in goede banen te leiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel