Almere grijpt weer naast titel 'Bijvriendelijkste gemeente van Nederland'

ALMERE • Zo 7 november 2021 | 14:02 • Zondag 7 november 2021 | 14:02

Almere is er ook dit jaar niet in geslaagd de titel 'Bijvriendelijkste gemeente van Nederland' te veroveren. Die titel ging dit jaar naar de gemeente Zuidplas. Een bijvriendelijke gemeente helpt de wilde bij door veel bloeiende planten neer te zetten, een bijvriendelijk bermbeheer te voeren en nestgelegenheid te bieden. In 2019 was Almere ook genomineerd, toen won de gemeente Moerdijk.

Volgens Nederland Zoemt, de organisatie achter de verkiezing, heeft Almere het afgelopen jaar veel gedaan rondom nestgelegenheid en voedsel voor bijen. Teuni Verploegh van de bijenclub zegt dat de stad niet genoeg deed op het gebied van participatie. De winnende gemeente Zuidplas spande zich meer in om mensen te betrekken bij het project.

Almere doet volgens de organisatie wel veel goed. "Er is bijvoorbeeld veel gedaan aan de bermen." Die dienen als een soort 'snelweg' voor de bijen. "Zonder de berm kunnen de bijen slecht naar een andere tuin komen. Als je de bermen bijvriendelijk maakt, hebben ze een route om te vliegen en kunnen ze tussendoor even uitrusten." Ook heeft Almere veel kruidenrijk grasland aangelegd. "Dat ziet er een beetje rommelig uit, maar dat is voor de bijen juist fijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel