Vaargeul Urk - Kornwerderzand voorlopig niet verder verdiept

URK • Ma 8 november 2021 | 22:33 • Maandag 8 november 2021 | 22:33

De verdieping van de vaargeul tussen Urk en de sluis Kornwerderzand is tijdelijk stopgezet. Dat schrijft minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat op vragen van de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Het verdiepen van de vaargeul is stopgezet om verzilting van het IJsselmeer tegen te gaan. Door te baggeren komt zout water omhoog dat zich vermengt met zoet water. Het IJsselmeer is een drinkwaterbekken en verzilting is een onwenselijke situatie.

Tientallen miljoenen euro's
De minister heeft opdracht gegeven om de baggerwerkzaamheden in de vaargeul stop te zetten. Volgens de provincie Flevoland gaat het om een tijdelijke stop van anderhalf jaar. Die tijd heeft Rijkswaterstaat nodig om het risico op verzilting te onderzoeken.

Daarna worden de sluizen tegelijkertijd verbreed en verdiept. Naar verwachting is dat in 2028 afgerond. Om het werk te kunnen doen zijn tientallen miljoenen euro's nodig. Het heeft jaren gekost om het geld bijeen te krijgen.

De verbreding van de sluis is een lang gekoesterde wens van gemeenten en provincies rond het IJsselmeer, omdat dit extra werk voor maritieme bedrijven op kan leveren. Onder meer Urk kan erg van de verbreding profiteren. In deze gemeente zijn veel scheepsonderhoudsbedrijven. Dankzij een verbreding kunnen ook grotere Urker Noordzeekotters straks weer zonder problemen naar de eigen thuishaven varen. Het is niet bekend of diepstekende schepen nu niet meer over het IJsselmeer kunnen varen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel