Natuurmonumenten: ontgassen schepen alleen in speciale installaties

FLEVOLAND • Wo 10 november 2021 | 6:40 • Woensdag 10 november 2021 | 6:40

Natuurmonumenten vindt varend ontgassen niet acceptabel. Dat laat een woordvoerder weten naar aanleiding van de berichtgeving over het ontgassen van schepen in de Flevolandse wateren. "De effecten op de volksgezondheid, omgeving en natuur zijn namelijk niet duidelijk."

De woordvoerder van Natuurmonumenten wijst er ook op dat het Markermeer een Natura 2000-gebied is. "Er rust een zorgplicht op het Markermeer die het gebied moet vrijwaren van ongewenste stoffen." Natuurmonumenten is de grote motor achter de aanleg van de eilandengroep Marker Wadden. Die zijn onder meer aangelegd de waterkwaliteit te verbeteren.

Bij het schoonmaken van de tanks, het ontgassen, kunnen de vrijkomende stoffen in het water of op het land terechtkomen. Deze dampen/gassen behoren meestal tot de groep 'zeer zorgwekkende stoffen'. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen.

Natuurmonumenten pleit voor meer controle op ontgassing. "Er lijkt nu sprake van gedogen. Dat is niet acceptabel. Ontgassing moet alleen gecontroleerd plaatsvinden in ontgassingsinstallaties. Ten slotte zouden alle provincies rond het IJsselmeergebied beter met elkaar moeten afstemmen en samenwerken zodat overal dezelfde aanpak voor controle en handhaving is. Dat voorkomt verplaatsing van het probleem", aldus een woordvoerder.

Woensdagmiddag is er een interpellatiedebat in Provinciale Staten over het varend ontgassen waarbij kankerverwekkende stoffen de vrije atmosfeer worden ingeblazen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel