Gedeputeerde eist oplossing van minister voor varend ontgassen

LELYSTAD • Wo 10 november 2021 | 17:54 • Woensdag 10 november 2021 | 17:54

"Gezondheid is een grondrecht, dat heb ik tegen de minister gezegd. Wachten op een nationaal verbod op ontgassen is geen optie." Dat zei gedeputeerde Cora Smelik woensdagmiddag tijdens een debat over het ontgassen van schepen voor de Flevolandse kust. Smelik gaat hierover op 16 november met demissionair minister Barbara Visser in gesprek. Ook liet de gedeputeerde weten dat ze dan een oplossing zal eisen en daarbij ook namens alle betrokken provincies zal spreken.

Het debat was aangevraagd door de provinciale fractie van JA21 en de Partij voor de Dieren, nadat het nieuws bekend werd dat tussen de 100 en 400 keer per jaar grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers worden vrijgelaten op het Marker- en IJsselmeer. Verschillende partijen stelden vragen over het probleem.

Wat is ontgassen?
Tankschepen die minerale oliën of chemicaliën vervoeren hebben te maken met gassen en dampen, die na een lossing in de ladingtanks achterblijven. Als een tankschip voor een volgende reis gasvrij moet worden opgeleverd, dan moeten deze gassen en dampen worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van grote ventilatoren, die lucht onder in de tanks blazen. Daardoor kunnen de gassen en dampen aan de bovenzijde van de tank ontsnappen. De gassen/dampen die vrijkomen zijn zeer gevaarlijk en behoren bijna altijd tot de groep zeer zorgwekkende stoffen.

Smelik liet in het debat weten dat het probleem volgens haar erg ingewikkeld is, maar dat het ook al 60 jaar speelt. Een snelle oplossing ziet ze daarom niet als een optie. Vooral omdat het om rijkswateren gaat en de provincie daar dus niet over gaat. Wel zegt ze toe dat ze bij het Rijk na zal vragen of er meer duidelijk kan worden over de gezondheidsrisico's van het gas op mens en milieu.

Op de vraag van JA21 om te onderzoeken of er een ontgassingsinstallatie in Flevoland kan komen, zei Smelik het volgende: "Ik denk dat daar haken en ogen aanzitten, maar ik kan wel toezeggen dat we er nader onderzoek naar gaan doen."

Tijdens het debat werden er verschillende moties ingediend. De motie van JA21 om zo snel mogelijk te inventariseren wat de mogelijkheden zijn om de gaslozingen te stoppen, werd aangenomen. De motie om zelf een onderzoek te beginnen naar de gezondheidsrisico's werd door een meerderheid verworpen. Volgens veel partijen zou dit niet haalbaar zijn en valt dit onder de verantwoordelijkheid van het Rijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel