Ondernemers teleurgesteld over uitblijven extra elektriciteit: "Baal als een stekker"

LELYSTAD • Vr 12 november 2021 | 6:02 • Vrijdag 12 november 2021 | 6:02

Verschillende ondernemersorganisaties zijn niet te spreken over het nieuws dat Liander nieuwe bedrijven in een groot deel van Lelystad tot 2026 geen stroom kan leveren. Volgens de netbeheerder is het huidige elektriciteitsstation Zuiderveld in de wijk Landerijen overbelast. Daarom moet er een nieuw station op een nog te bepalen plek in de stad komen. Dat station is pas in 2026 gereed, verwacht Liander.

"Ik baal als een stekker", zegt Rini Schoutsen van Lelystad Airport Businesspark (LAB) dat verantwoordelijk is voor de infrastructuur en verkoop van bedrijfskavels in het gebied tussen Lelystad Airport en de A6. "Wij hebben leidingen aangelegd waar we nu geen klanten op kunnen aansluiten, omdat ze geen garantie krijgen dat hun stroom te allen tijde beschikbaar is. Dan verlies je dus echt gewoon de race om deze bedrijven binnen te halen."

Ook Bedrijfskring Lelystad is niet blij met het nieuws. "Ja, het verrast en verbaast ons", vertelt Dirk Jan Verdoorn. "We zijn juist met Lelystad bezig om ons te ontwikkelen. Er liggen nog wat bedrijventerreinen waar nieuwe bedrijven moeten komen en er zijn bedrijven die willen uitbreiden. We willen natuurlijk niet dat deze economische ontwikkeling wordt gestopt. Dit is slecht nieuws."

Ook is er bij Bedrijfskring Lelystad verbazing over het feit dat blijkbaar niemand dit heeft zien aankomen terwijl de ontwikkeling van het vliegveld met bijbehorend bedrijventerrein al jaren aan de gang is. "Ik ben heel nieuwsgiering waar in dit geval de zwartepiet ligt. Wie had hier nou bijtijds aan de bel moeten trekken? Wij zijn hierover nooit geïnformeerd en we willen in de toekomst aan de voorkant meepraten zodat we dit soort infrastructuur op tijd aanwezig hebben", aldus Dirk Jan Verdoorn.

Ook Rini Schoutsen is helder. "Je kan wel zeggen, was eerder met je ruimtelijke ordening procedures begonnen en had eerder uitgetekend waar je de nieuwe elektriciteitsstations wil hebben en wacht daar dus niet te lang mee. Nu mis je gewoon een paar jaar en dat kost geld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel