Bezuinigingen teruggedraaid; buslijnen voorlopig niet geschrapt

DRONTEN • Di 16 november 2021 | 6:15 • Dinsdag 16 november 2021 | 6:15

De meeste bezuinigingen op verschillende buslijnen in en om Dronten gaan voorlopig niet door. Dat betekent onder meer dat buslijn 146 naar Emmeloord en 147 naar Harderwijk ook volgend jaar nog blijven rijden. Dat schrijft wethouder Irene Korting als antwoord op vragen van de SP-fractie over plannen voor het openbaar vervoer.

De provincie wilde eerder een aantal lijnen schrappen uit de dienstregeling. Het zou niet rendabel zijn, omdat er te weinig passagiers mee zouden rijden. Honderden bewoners kwamen in verzet tegen de plannen. Ook wethouder Korting vocht het besluit aan. Eerder werd al duidelijk dat stadslijnen 21 en 22 kunnen blijven rijden in 2022. Nu blijkt dat ook lijnen 143, 145, 146, 147 en 663 blijven rijden.

Peter Duvekot van SP Dronten is tevreden met de toezegging: "Voorlopig is dit goed nieuws. Het blijkt nu dat het zin heeft om te protesteren, en aandacht te vragen voor een onderwerp." Hij hoopt dat de lijnen ook na het komende jaar behouden blijven. "Dan komt er weer een nieuwe concessie en een nieuwe vervoerder die weer van alles moet bedenken. Ik ben een beetje bang dat er dan ook weer bezuinigingen dreigen, omdat het openbaar vervoer een makkelijke melkkoe is".

Buslijn 164 wordt in de nieuwe dienstregeling wel geschrapt. De ene rit per dag vervalt. Maar, schrijft de wethouder: "Voor deze rit is het mogelijk om op vrijwel hetzelfde tijdstip met lijn 145 tussen Swifterbant en Lelystad te reizen."

Nieuwe aanbesteding
Het is nog onzeker wat er op de lange termijn gaat gebeuren met de bussen in en om Dronten. Op dit moment loopt er een aanbestedingsprocedure voor een nieuwe vervoersaanbieder. De provincie wil hier in het voorjaar van 2022 meer duidelijkheid over geven. Het is de bedoeling dat de eventuele nieuwe aanbieder eind 2022/begin 2023 begint met de dienstregeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel