Floriadebezoekers gaan ook parkeren in Poort (en misschien in Stad)

ALMERE • Di 16 november 2021 | 8:36 • Dinsdag 16 november 2021 | 8:36

Floriadebezoekers die met de auto naar Almere komen, parkeren straks op sommige dagen ook in Almere Poort. De speciale Floriadeparkeerplaats die langs de A6 bij Nobelhorst wordt aangelegd, heeft namelijk niet voldoende capaciteit als het erg druk wordt.

Op heel drukke dagen is zelfs het inzetten van de extra parkeerruimte in Poort niet voldoende. Dan zal ook in het centrum van Almere geparkeerd moeten worden, in de Mandelagarage nabij het WTC.

Extra plekken
In Almere Poort gaat het om de parkeerplaatsen die normaal gesproken gebruikt worden voor evenementen op het Almeerderstrand, zoals de Libelle Zomerweek en Zand. Pendelbussen brengen de bezoekers vervolgens naar het Floriadeterrein. Mogelijk worden ook de parkeerplaatsen van de Topsporthal en het zwembad nog als extra parkeerruimte ingezet. Bij Nobelhorst zijn 3.872 parkeerplekken beschikbaar, in Almere Poort 2.000 en in de garage in Almere Stad nog eens 762.

De parkeerplannen worden uit de doeken gedaan in het mobiliteitsplan van de Floriade. Dat maakt deel uit van de evenementenvergunning, die begin november is aangevraagd. De Floriade gaat ervan uit dat 50 procent van de bezoekers met de auto komt, 25 procent per touringcar en 20 procent met het openbaar vervoer.

Minder bezoekers per trein of bus
In eerdere plannen zette de Floriade nog in op een groter percentage dat per trein of bus naar Almere komt. Daarmee kon worden voldaan aan de strenge stikstofwetgeving waar Nederland eind 2019 mee werd geconfronteerd. Uit een nieuw onderzoek blijkt volgens de Floriade nu dat het toch mogelijk is om uit te gaan van meer automobilisten.

Gedurende de zes maanden dat de Floriade open is, worden 2.125.000 bezoekers verwacht, die in totaal 2.337.500 bezoeken brengen. Het verschil tussen deze getallen ontstaat doordat mensen meer dan één keer naar het evenement kunnen gaan. Het maximale aantal bezoekers dat per dag wordt toegelaten, is 26.000. Het terrein is dagelijkse geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Bezoekers die via een touroperator met een touringcar komen, kunnen al vanaf 09.00 uur terecht.

Een ticket kopen kan online of bij de kassa. Die laatste mogelijkheid wordt echter niet actief gecommuniceerd of gepromoot. Door toegangskaarten vooral online te verkopen, heeft de Floriade namelijk een beter zicht op de te verwachten drukte.

Drukte verschilt van dag tot dag
De Floriade maakt onderscheid tussen vier type dagen als het om de drukte gaat. Vijf dagen vallen in de drukste categorie, 26 in de tweede, 104 dagen zijn 'gemiddeld druk' en 44 dagen worden omschreven als 'rustige dagen'.

Als inderdaad zo'n vijftig procent van de bezoekers met de auto komt, dan zullen de parkeerplaatsen in Poort vooral tijdens de 31 drukste dagen ingezet worden. Ligt het percentage automobilisten hoger, dan is dat mogelijk ook op andere dagen.

Wanneer op de vijf drukste dagen van het evenement 63 procent van de maximale aantallen bezoekers voor de auto kiest, dan staan alle parkeerterreinen (dus ook de Mandelagarage) vol. "In dit scenario ontstaat de noodzaak om het maximaal aantal bezoeken (tijdelijk) te verlagen."

De drukste maanden van de Floriade worden naar verwachting augustus en september. In juli wordt een dip verwacht vanwege de zomervakantie. Ook tijdens de laatste maand, oktober, wordt een afname verwacht, zo geeft de Floride aan. "Omdat er dan (richting de herfst) minder bloemen en planten in bloei staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel