Twitteraar krijgt werkstraf voor bedreigen Mark Rutte

ALMERE • Di 16 november 2021 | 15:09 • Dinsdag 16 november 2021 | 15:09

Een 23-jarige man uit Almere is dinsdag veroordeeld tot 60 uur werkstraf. De Almeerder had op Twitter geschreven dat demissionair minister-president Rutte "een Kk-hond is die hij helemaal leeg zou steken als hij hem tegenkwam".

De Almeerder gaf aan dat hij spijt heeft van zijn uitlating. Hij heeft de tweet op 11 april direct bij de politie verwijderd. Hij was boos toen er nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd, want daardoor kon hij zijn verjaardag niet vieren. Achteraf vindt hij dat hij te impulsief had gereageerd. Maar hij vond wel dat de tekst veel te serieus werd genomen.

Rutte deed aangifte
Demissionair premier Mark Rutte heeft de tekst op Twitter gezien en hij voelde zich erdoor bedreigd. Daarom deed hij aangifte. De officier van justitie vond de tweet niet kunnen: "Rutte is de vertolker van ingrijpend beleid. Hij is democratisch gekozen. Je mag het daar niet mee eens zijn. Maar deze tekst gaat te ver." Zij eiste 80 uur werkstraf en vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf, om een signaal af te geven.

Excuusbrief
De Almeerder is bezig om samen met zijn advocate een excuusbrief te schrijven. Hij was tot nu toe bang om iets verkeerds te schrijven. Zijn advocate vroeg om een lagere straf. Zij vond dat de persoonlijke omstandigheden van haar jonge cliënt zwaarder moesten wegen. Hij heeft geen strafblad en hij leidt een normaal leven. De rechter vond het onbegrijpelijk dat die excuusbrief aan Mark Rutte nog steeds niet geschreven is, maar verder was zij het met de verdediging eens. Vandaar dat 60 uur werkstraf is opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel