RIVM: Flevoland overtreft vorige coronapiek met 2.815 positieve tests, 5 doden

FLEVOLAND • Di 16 november 2021 | 16:19 • Dinsdag 16 november 2021 | 16:19

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Flevoland heeft de vorige piek van de coronapandemie rond kerst vorig jaar overtroffen. Toen tikte Flevoland 2.500 besmettingen aan. Deze week zijn 2.815 Flevolanders positief getest. De besmettingsgraad op Urk is net als vorige week de hoogste van heel Nederland. Met 414 coronabesmettingen heeft Urk daarnaast voor de tweede week op rij een absoluut weekrecord te pakken. Ook Noordoostpolder en Lelystad telden in zeven dagen tijd meer positieve tests dan ooit tevoren. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Er kwamen deze week vijf coronasterfgevallen bij in Flevoland. Twee Drontenaren en drie inwoners van Lelystad overleden aan COVID-19. 29 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19, twee minder dan in de week ervoor. Afgezet tegen het aantal inwoners is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van Urkers wederom hoog te noemen. Tien inwoners van de gemeente Urk werden de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen, twee meer dan een week ervoor.

Urk, Noordoostpolder en Lelystad noteren weekrecords
In alle Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe gemelde besmettingen toe. Op Urk kwamen er 414 positieve testuitslagen bij, ten opzichte van 333 in de week daarvoor. Het weekrecord van vorige week is daarmee verbroken.

Met 414 positieve testen in een week tijd heeft Urk de meeste vastgestelde besmettingen per hoofd van de bevolking van Nederland, net als vorige week. Een vergelijking tussen gemeentes wordt mogelijk door het aantal positieve tests om te rekenen per 100.000 inwoners. Je kunt hierdoor zien waar corona naar verhouding het meest wordt vastgesteld. Die twijfelachtige eer heeft Urk niet voor het eerst. Ook vorig jaar november had Urk enkele weken de hoogste coronacijfers van Nederland. De afgelopen week werd één op de 52 Urkers positief getest op het coronavirus. In heel Nederland testte 1 op de 158 mensen positief. De besmettingsgraad op Urk is dus drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

In Lelystad kregen 499 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 402, wat toen een evenaring was van het weekrecord. In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen explosief naar 426. De 240 van de week ervoor, toen een evenaring van het vorige weekrecord, is daarmee ruimschoots overtroffen. Noordoostpolder is met de huidige besmettingsgraad ook hard op weg naar de landelijke top van gemeenten met de hoogste besmettingsgraad.

Almere, Dronten en Zeewolde blijven nog onder piek van 2020
In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 849 naar 1.141. In Dronten steeg het aantal positieve tests van 174 naar 204. En in Zeewolde steeg het aantal positieve testuitslagen van 45 naar 131. De weekrecords in die gemeenten van respectievelijk 1.306, 275 en 174 positieve tests blijven voorlopig dus nog even staan. Door de 2.815 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 53.043 Flevolanders officieel besmet geraakt.

29 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 29 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om elf Almeerders, tien mensen uit Urk, vier uit Lelystad, drie uit Noordoostpolder en één uit Dronten. In de week ervoor moesten 31 Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis.

Met in twee weken tijd zestien nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 staat Urk in de landelijke top twee van gemeenten met nieuwe ziekenhuisopnames, afgezet per 100.000 inwoners. Alleen de gemeente Neder-Betuwe zag relatief meer opnames in de afgelopen veertien dagen. De ziekenhuisopnames per gemeente zijn omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. In het algemeen zorgen grotere gemeenten in absolute zin nog steeds voor de meeste ernstig zieke coronapatiënten.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 1.173 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 1.029 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 217 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 211.

Vijf nieuwe sterfgevallen in Flevoland
De afgelopen week zijn er drie inwoners van Lelystad en twee Drontenaren overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op ten minste 269. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 113, gevolgd door Lelystad met 66, in Noordoostpolder 29, in Dronten 28, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 173 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 162. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Steeds hoger percentage Flevolanders test positief in teststraat
In Flevoland zijn, volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag, gemiddeld 1.729 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 23,3 procent. Meer dan één op de vijf uitgevoerde Flevolandse testen bleek de afgelopen week dus positief te zijn. Dit percentage is voor Urk nog een stuk hoger. 56 procent van alle 'Urker' testen was de afgelopen week positief. Algemeen kan gesteld worden dat bij hoge percentages de werkelijke omvang van het aantal besmettingen hoger moet zijn.

Een week eerder werden er in Flevoland gemiddeld 1.422 mensen per dag getest, waarvan 19,6 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 110.558 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van de 76.790 van de week daarvoor. Van 554.244 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 19,6 procent positief, tegenover 17,2 procent in de week ervoor.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel