RIVM: Flevoland nadert hoogste coronapiek, Urk heeft opnieuw hoogste besmettingsgraad

FLEVOLAND • Di 9 november 2021 | 17:29 • Dinsdag 9 november 2021 | 17:29

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Flevoland nadert de piek van de coronapandemie rond kerst vorig jaar. Toen tikte Flevoland bijna de 2.500 besmettingen aan. Deze week zijn 2.085 Flevolanders positief getest. Ondertussen is de besmettingsgraad op Urk net als vorig jaar november de allerhoogste van Nederland. Met 333 coronabesmettingen heeft Urk daarnaast een absoluut weekrecord te pakken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

31 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19, vijf meer dan in de week ervoor. Afgezet tegen het aantal inwoners is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames op Urk opnieuw hoog te noemen. Acht inwoners van de gemeente Urk werden de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen. Eén inwoner van Dronten overleed afgelopen week aan de gevolgen van COVID-19. Het is het eerste nieuwe sterfgeval door corona in die gemeente sinds acht mei.

Urk stijgt naar recordhoogte, NOP en Lelystad evenaren record
In alle Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe gemelde besmettingen toe. Op Urk kwamen er 333 positieve testuitslagen bij, ten opzichte van 194 in de week daarvoor. 333 vastgestelde besmettingen is voor Urk een absoluut weekrecord, tot nu toe werden in de laatste week van november de meeste besmettingen op Urk vastgesteld: 283.

Met 333 positieve testen in een week tijd heeft Urk de meeste vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners van Nederland. Die omrekening wordt gedaan om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. Je kunt hierdoor zien waar corona naar verhouding het meest wordt vastgesteld. Die twijfelachtige eer heeft Urk niet voor het eerst. Ook vorig jaar november had Urk enkele weken de hoogste coronacijfers van Nederland. Ter illustratie: de afgelopen week werd één op de 64 Urkers positief getest op het coronavirus. In heel Nederland testte 1 op de 228 mensen positief. De besmettingsgraad op Urk is dus bijna vier keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

In Lelystad kregen 402 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 301. 402 positieve tests is in Lelystad een evenaring van het vorige weekrecord. In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen van 152 naar 240. Voor die gemeente is dat ook een evenaring van het weekrecord.

Almere, Dronten en Zeewolde blijven nog onder absolute piek
In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 554 naar 849. In Dronten steeg het aantal positieve tests van 97 naar 174. En in Zeewolde steeg het aantal positieve testuitslagen van 31 naar 45. Door de 2.085 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 50.228 Flevolanders officieel besmet geraakt.

31 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 31 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om twaalf inwoners van Lelystad, acht Almeerders, acht mensen uit Urk en uit Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde elk één. Voor die laatste gemeente is het de eerste nieuwe ziekenhuisopname sinds 29 november. In de week ervoor moesten 26 Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis.

Met in twee weken tijd dertien nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 staat Urk in de landelijke top drie van gemeenten met nieuwe ziekenhuisopnames, afgezet per 100.000 inwoners. Alleen Zwartewaterland en Neder-Betuwe zagen relatief meer opnames in de afgelopen veertien dagen. De ziekenhuisopnames per gemeente zijn omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. In het algemeen zorgen grotere gemeenten in absolute zin nog steeds voor de meeste ernstig zieke coronapatiënten.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 933 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 814 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 204 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 146.

Eén nieuw sterfgeval in Dronten
De afgelopen week is er één Drontenaar overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op ten minste 264. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 113, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 26, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 172 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 102. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Testcapaciteit en bron- en contactonderzoek piept en kraakt
De stijgende coronacijfers zorgen voor enorme drukte in de Flevolandse teststraten. Steeds meer mensen laten zich testen en de GGD kan die drukte met moeite aan. Inmiddels is GGD Flevoland wat betreft bron- en contactonderzoek helemaal afgeschaald. De gezondheidsdienst kan bij het huidige aantal besmettingen alleen nog maar de uitslagen melden. Het in kaart brengen van nauwe contacten en het informeren van die personen wordt in bijna alle gevallen de verantwoordelijkheid van de positief geteste Flevolanders zelf.

In Flevoland zijn, volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag, gemiddeld 1.422 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 19,6 procent. Bijna één op de vijf uitgevoerde Flevolandse testen bleek de afgelopen dus positief te zijn. Dit percentage is voor Urk een stuk hoger. 56 procent van alle 'Urker' testen was de afgelopen week positief. Algemeen kan gesteld worden dat bij hoge percentages de werkelijke omvang van het aantal besmettingen hoger moet zijn.

Een week eerder werden er in Flevoland gemiddeld 955 mensen per dag getest, waarvan 20,3 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 76.790 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van 45 procent ten opzichte van de 52.979 van de week daarvoor. Van 417.911 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 17,2 procent positief, net als de week ervoor.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel