Hoger beroep mishandeling gevangenbewaarder uitgesteld

LELYSTAD • Wo 17 november 2021 | 22:03 • Woensdag 17 november 2021 | 22:03

Het hoger beroep tegen de man die twee jaar geleden een medewerker van de gevangenis in Lelystad in een wurggreep zou hebben gehouden, is woensdag uitgesteld. Het Openbaar Ministerie kwam op een laat moment met een extra toevoeging bij de verdenking tegen de verdachte.

Een 34-jarige man uit Krimpen aan den IJssel zou de gevangenbewaarder begin juni 2019 hebben aangevallen toen deze een mobiele telefoon in zijn cel vond. De verdachte had hem enige tijd in een wurggreep gehouden, stelt het OM. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming reageerde via Twitter op het incident. “Dit is volstrekt onacceptabel, van onze mensen blijf je af."

De rechtbank in Lelystad veroordeelde de verdachte eerder tot negen maanden cel voor een poging tot zware mishandeling. De man ging vervolgens in beroep. De zaak zou woensdag in Leeuwarden worden behandeld, maar dinsdagmiddag had de advocaat-generaal een wijziging van de tenlastelegging ingediend.

Volgens het OM gaat het in eerste instantie nog steeds om een poging tot doodslag, waarvan de rechtbank de verdachte had vrijgesproken. Zo niet, dan betreft het een poging tot zware mishandeling. Als het hof ook daar niet in meegaat, dan zou de man wat het OM betreft voor een (eenvoudige) mishandeling veroordeeld kunnen worden.

Advocaat is boos, spreekt over oneerlijk proces
Advocaat Kerem Canatan had de wijziging van de verdenking niet ontvangen en was niet blij met de gang van zaken. "Ik vond het onbehoorlijk en ben hier heel boos over", reageerde de raadsman in het hof. Volgens Canatan werd hij voor het blok gezet en zou er geen sprake zijn van een eerlijk proces. Omdat hij zich niet goed had kunnen voorbereiden, vroeg de advocaat aan de rechters om de aanvulling af te wijzen. Het hof deed dat niet, maar vond wel dat de advocaat ook een kopie van de wijziging had moeten ontvangen.

De zaak wordt op 3 december alsnog behandeld. De verdachte wilde per se dat de zaak woensdag behandeld zou worden, maar ging uiteindelijk toch akkoord met de oplossing van het gerechtshof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel