Staten willen einde aan zonnepanelen op landbouwgrond

FLEVOLAND • Do 18 november 2021 | 6:47 • Donderdag 18 november 2021 | 6:47

Het moet nu echt afgelopen zijn met de aanleg van zonnepanelen op landbouwgrond. Dat vinden meerdere partijen in Provinciale Staten (PS). Collegepartij VVD wil dit vastgelegd hebben, zodat Flevolandse gemeenten niet langer om deze provinciale regel heen kunnen.

PS gaf drie jaar geleden groen licht voor de aanleg van zonneparken op 500 hectare van het Flevolandse buitengebied. Dit gebeurde onder de voorwaarde dat hiervoor zo weinig mogelijk goede landbouwgrond gebruikt zou worden. In plaats daarvan moesten de zonnepanelen op onrendabele stukken grond of braakliggend terrein komen.

Maar uit een evaluatie blijkt dat de Flevolandse gemeenten in 62 procent van de gevallen tóch grond met een agrarische bestemming hebben benut. De VVD wil hier nu een stokje voor steken, omdat de partij het oorspronkelijke landbouwkarakter van Flevoland wil behouden.

De fractie dient daarom in december een amendement in, waarover de Staten moeten stemmen. Tijdens die vergadering wordt ook besloten of de provincie nog eens 500 hectare van het buitengebied voor zonneparken wil bestemmen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel