Vuurwerkverbod blijft uit, branche is opgelucht

DRONTEN • Do 18 november 2021 | 20:31 • Donderdag 18 november 2021 | 20:31

Het kabinet ziet waarschijnlijk af van een vuurwerkverbod deze jaarwisseling. Voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland uit Dronten is er blij mee. Volgens hem slaakte de vuurwerkbranche een 'zucht van verlichting', vertelt Groeneveld aan het ANP. De voorzitter van de vuurwerkbranche noemt het een logische beslissing.

Tijdens de vorige jaarwisseling gold er een vuurwerkverbod vanwege de coronalockdown. "Daar konden we toen ook achter staan", vertelt Groeneveld. "Maar de sfeer is nu heel anders. We merken dat mensen toe zijn aan een feestje." Volgens de branchevereniging hechten 10 miljoen mensen waarde aan het afsteken van siervuurwerk.

Omdat de grotere evenementen zijn afgelast, verwacht de vuurwerkbranche dat mensen oud en nieuw in kleine kring vieren. "Met dit besluit voorkomt het kabinet hopelijk ook dat mensen illegaal vuurwerk aanschaffen." verwacht Groeneveld. De siervuurwerkbranche zet jaarlijks voor zo'n 70 miljoen euro aan vuurwerk om rond de jaarwisseling.

Overigens willen burgemeesters en gemeenten dat er de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Het Veiligheidsberaad pleit daarvoor in een brief die donderdagavond is verzonden aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel