De vuurwerkhandel staat te springen om weer 'gewoon' te verkopen

DRONTEN • Wo 29 september 2021 | 12:04 • Woensdag 29 september 2021 | 12:04

De vuurwerkhandel wil dit jaar weer gewoon aan de slag. Om de zorg niet verder onder druk te zetten tijdens de coronacrisis, werd vorige jaarwisseling een algemeen vuurwerkverbod afgekondigd. Marcel Schutteman van Broekhoff Vuurwerk International in Dronten ziet geen problemen in een jaarwisseling met vuurwerk.

"Wij zijn importeur van goedgekeurd gecertificeerd vuurwerk", zegt Schutteman tegen RTV Oost. "We leveren dit aan 400 winkels en duizenden retailkanalen."

Vorig jaar moest die verkoop abrupt stoppen. Want hoewel het bedrijf wel nog 'categorie 1 vuurwerk' mocht verkopen (sterretjes, trektouwtjes), gingen veel winkels vanwege de lockdown opeens dicht. "Dat heeft ons wel een aardige pluk omzet gekost."

Ruimhartig
"De overheid beloofde ons een ruimhartige compensatie voor het wegvallen van de omzet van vorig jaar. Dat is nog niet gebeurd. En op dit moment zijn er gemeenten die discussiëren over een plaatselijk verbod. Maar dat zou ook een boel negatieve effecten hebben. Je zet ondernemers in de kou die weer omzet missen. Maar ook zorg je voor een waterbed-effect: mensen gaan dan als een soort vuurwerktoeristen uitwijken naar andere gemeenten waar ze wel af mogen steken. Dat levert alleen maar meer problemen en kosten op."

Schutte vindt dan ook dat voor individuele gemeenten "het het beste is om het landelijk beleid te volgen". Hij verwacht namelijk dat er dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod zal komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel